Връзки за достъпност

Извънредни новини

След три десетилетия на власт президентът на Черна гора Джуканович е на балотаж срещу млад кандидат


Кандидатите за президент на Черна гора Яков Милатович и Мило Джуканович
Кандидатите за президент на Черна гора Яков Милатович и Мило Джуканович

Дългогодишният лидер на Черна гора Мило Джуканович ще се изправи следващия месец срещу по-младия кандидат и бивш икономически министър Яков Милатович.

Това стана ясно късно вечерта в неделя, след като Джуканович не успя да си осигури мнозинство на първия тур на президентските избори в бившата югославска република в неделя.

Според предварителните резултати Джуканович е събрал 35,3% спрямо 29,2% за Милатович. Лидерът на проруския Демократичен фронт Андрия Мандич се класира на трето място с 19,3% от гласовете, а Алекса Бечич, бивш председател на парламента, остана четвърти с 10,9%. По данни на местната централна избирателна комисия до урните са отишли около 64% от регистрираните 542 000 избиратели в страната.

61-годишният Джуканович, ръководител на Демократичната партия на социалистите, ефективно ръководи Черна гора като президент или министър-председател от 1991 г. насам. Той се кандидатира с лозунга "Нашият президент". Трите му десетилетия на власт бяха съпътствани от обвинения в организирана престъпност и корупция.

37-годишният Милатович е водещ член на движението "Европа сега". Той беше министър на икономиката в правителство, което беше подкрепено от влиятелната Сръбска православна църква.

Милатович води кампания за повишаване на благосъстоянието в страната, която в продължение на две десетилетия отбелязваше среден растеж от близо 3 % допреди три години. Тогава растежът се забави вследствие на пандемията от коронавирус и войната в Украйна, които доведоха до рекордно високи цени на енергията.

В рамките на няколко месеца след създаването си "Европа сега" направи силно представяне на местните избори в столицата Подгорица през 2022 г.

След като завърши на първо място на 19 март, Джуканович каза, че преднината му от шест пункта му дава "сериозно предимство" пред Милатович на следващия и последен тур. Въпреки това Милатович потенциално може да разчита на подкрепата на Мандич и Бечич, тъй като и тримата имат тесни връзки със Сръбската православна църква, твърдят експерти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG