Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия образува производство срещу съда в Хага след заповедта за арест на Путин


Владимир Путин
Владимир Путин

Следственият комитет на Руската федерация съобщи в понеделник, че е образувал наказателно производство срещу прокурора и съдиите от Международния наказателен съд (МНС), които издадоха заповед за ареста на руския президент Владимир Путин.

В петък съдът в Хага съобщи, че е издал заповед за ареста на Путин, който е заподозрян във военно престъпление, свързано с “незаконно депортиране” на местното население от окупираните от Русия украински региони, както и за “незаконно прехвърляне” на украински деца на руска територия.

Руският комитет, който отговаря за разследването на сериозни престъпления в страната, каза, че липсват основания Путин да може да носи наказателна отговорност и добави, че държавните глави имат пълен имунитет срещу юрисдикцията на чужди страни.

Според Кремъл "в действията на прокурора от МНС се съдържат признаци на престъпления" съгласно конкретни членове на руския наказателен кодекс, като например съзнателно "обвиняване в престъпление на невинно лице", както и подготовка на нападение срещу представител на чужда страна, ползващ се с международна защита, с цел усложняване на международните отношения, пише ТАСС.

Според съда в Хага публикуването на информацията за издаването на заповедите може да допринесе за “предотвратяване на по-нататъшно извършване на престъпления”. Освен Путин заповед за арестуване от МНС има и Мария Лвова-Белова, омбудсман по правата на децата, за която се твърди, че ръководи извеждането на украински деца в Русия.

Москва многократно е отричала обвиненията за военни престъпления в Украйна въпреки нарастващите доказателства за убийства на цивилни, изнасилвания и извеждане на деца от страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG