Връзки за достъпност

Извънредни новини

България се отказа от парите от ЕС за зелен преход на въглищните райони и през 2023


"Марица Изток 2"
"Марица Изток 2"

Служебното правителство няма да изпрати на Европейската комисия планове за справедлив преход до края на годината. Това значи, че европейските средства, предвидени за най-зависимите от въглищната енергетика области Стара Загора, Кюстендил и Перник, остават блокирани.

Новината беше съобщена първо от "Капитал". Изданието се позова на изказване на евромисарката по регионално развитие Елиза Ферейра. Във вторник тя каза, че Комисията е информирана от българското правителство, че "България няма да има интерес да започне изпълнението на плановете си за справедлив преход и през настоящата година".

"Така че ще изчакаме и ще видим дали процесът се развива, защото България е една от страните, в които въглеродният интензитет е повече от три пъти средното за Европа", каза още Ферейра в отговор на въпрос на "Капитал" по време на брифинг.

Парите за България от Фонда за справедлив преход са близо 1,2 млрд. евро. Те са предназначени за т.нар. въглищни райони - Перник, Кюстендил и Стара Загора, където делът на въглищната индустрия е икономката е най-голям и където има нужда от финансова подкрепа за трансформация и нови икономически дейности след ограничаване работата на част от централите. Парите са предвидени и за създаване на нови работни места и преквалифициране на работниците от въглищната енергетика.

България вече загуби част от парите като не подаде плановете за справедлив преход през 2022 г. По информация на "Медиапул" става дума за 100 млн. евро. Отказът на правителството да подаде плановете през 2023 г. ще доведе до загубата на 800 млн. евро по изчисления на "Капитал".

Вицепремиерът Атанас Пеканов каза по-рано пред "Капитал", че правителството няма да подаде териториалните планове за справедлив преход, преди предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост да е завършило.

48-ото Народно събрание възложи на правителството да предоговори плана в частта му за енергетиката. Депутатите поискаха да отпадне ангажимента за намаляване на емисиите от въглищните централи с 40% до 2026 г. и да се гарантира, че те ще работят без ограничения поне до 2038 г.

България е единствената от всички страни от ЕС, която няма приети териториални планове за справедлив преход и няма да получи европейски средства от фонда през 2023 г.

"Когато е спряна, Гълъбово става рай". Защо никой не може да спре ТЕЦ "Брикел" да замърсява
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:46 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG