Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Родена актриса". Джералдин Чаплин и киното, което я доведе в София


Джералдин Чаплин
Джералдин Чаплин

Тя започва кариерата си като балерина. Пътят ѝ обаче я води към снимачната площадка. Джералдин Чаплин идва в България като специален гост на “София филм фест”. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Актрисата Джералдин Чаплин пристига в България в четвъртък. Тя един от специалните гости на „София филм фест“ и ще представи филма „Лука“, в който играе ролята на генерал.

Филмът на Джесика Удуърт (копродукция на Белгия, Италия, Нидерландия, България, Армения) е вдъхновен от романа „Татарската пустиня“ на Дино Будзати, а една от ключовите роли в него изпълнява българският актьор Валентин Ганев.

Джералдин Чаплин е първородна дъщеря на великия Чарли Чаплин и Уна О’Нийл и внучка на нобеловия лауреат, драматурга Юджийн О’Нийл. Родена е в Съединените щати през 1944 година. Когато е на 8 години, семейството ѝ се мести в Швейцария и тя прекарва голяма част от детството си в швейцарски пансион.

Първоначалната ѝ амбиция е балетът. Учи в Кралската балетна академия в Лондон и танцува професионално в продължение на една година в Париж. Филмовият си дебют прави във филма на баща си “Светлините на рампата" (1952), където има епизодична роля на танцьорка. Играе малка роля и в последния филм на Чарли Чаплин „Графиня от Хонконг” (1964).

Докато е балерина в Париж, попада на режисьора Дейвид Лийн, който я кани да участва в „Доктор Живаго“ (1965). Там изиграва първата си голяма роля - съпругата на Омар Шариф, Тоня, която дава началото на филмовата ѝ кариера, както и номинация за "Златен глобус" (после има още две).

Голяма част от филма е заснет в Испания и именно там Джералдин започва романтичната си връзка с режисьора Карлос Саура, която прелива в 12-годишен брак. Снима се в няколко филма на Саура, сред които „Ментовка с лед“ (1967), „Ана и вълците“ (1973), „Елиса, живот мой“ (1977). Световна слава обаче ѝ донася „Да отгледаш гарвани“ (1976).

Впоследствие Джералдин Чаплин работи с някои от най-добрите европейски и американски режисьори.

"Джералдин е родена актриса. Носи духа на великия си баща", казва режисьорът Мартин Скорсезе, в чийто филм "Невинни години" (1993) тя участва.

В допълнение към натоварената си филмова кариера Чаплин също се появява на сцената и в телевизионни минисериали като „Пътешествията на Гъливер“ (1996) и „Одисеята“ (1997).

Днес 78-годишната актриса е в София, за да представи последния си филм "Лука". Тя си спомня, че през 60-те години е работила с българския режисьор Петър Увалиев, а през 2011 - с актьора и режисьор Валери Йорданов.

"Обичам филма му „Кецове", казва тя в интервю за БТА.

Тя си спомня, че на кинофестивал в Москва през 2011 г., в чието международно жури тя е участвала, филмът не е успял да получи награда. В руската столица "Кецове" все пак получи специална грамота от журито на фестивала.

"Много искахме да го отличим, но организаторите не разрешиха да дадем още една награда - за съжаление те са само пет", казва тя.

Но на закриването на фестивала тя направи красноречива демонстрация, като се появи на сцената с официална черна рокля и кецове - в знак на протест срещу невъзможността филмът на Валери Йорданов и Иван Вадимиров да получи награда.

"Цялото жури обожава този филм, той е необикновен и възхитителен. Вижте, дори аз съм с кецове - нося ги, защото харесвам вашия филм. Нима мислите, че обикновено слагам кецове под тази прекрасна вечерна рокля", каза актрисата пред пред кореспондента на БНР в Москва Васил Михайлов.

Джералдин Чаплин тогава обеща да дойде за премиерата на "Кецове" през 2011 г. в България, но беше възпрепятствана от снимки в Рим. Сега, докато е в София, тя ще получи Наградата на София на Столичната община.

XS
SM
MD
LG