Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мисия на ООН в Украйна съобщи за "нарушения и на двете страни"


Ръководителят на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна Матилда Богнер.
Ръководителят на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна Матилда Богнер.

Към края на януари в Украйна са регистрирани 133 жертви на сексуално насилие. Има убийства на военнопленници и от двете страни. Това посочва доклад на ръководителя на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека Матилда Богнер. Тя прехвърли отговорността за продължаването на нарушенията на "двете страни на конфликта".

Сред жертвите на сексуално насилие са 85 мъже, 45 жени и три момичета. Ръководителката на мисията за наблюдение каза, че 109 от идентифицираните случаи "вероятно са извършени от руски военни". Богнър добави, че насилието често се е случвало по време на задържане на цивилни или военнопленници, както и в районите под руска окупация.

От началото на войната на Русия в Украйна има много сигнали за сексуално насилие от страна на руските военни.

"Сексуалното насилие засяга жертви от всички възрасти. Членове на семейството, включително деца, понякога са били принуждавани да станат свидетели на престъпленията", се казва в доклада на комисията.

По данни на Главната прокуратура в Киев стотици хора са преживели сексуално насилие и са се обърнали към правоприлагащите органи, но само 155 от тях са се съгласили да заведат дела и да свидетелстват.

През юли миналата година специалният представител на ООН за сексуалното насилие по време на конфликт Прамила Патън съобщи за 124 регистрирани случая на сексуално насилие в Украйна. По думите й наличните данни не отразяват мащаба на сексуалното насилие в контекста на войната на Русия срещу Украйна.

Убити военнопленници

По думите на Матилда Богнер мисията на ООН е обезпокоена от загубата на 25 руски и 15 украински военнопленници.

Екип е интервюирал повече от 400 военнопленници, приблизително по 200 от всяка страна. И докато Украйна е предоставила на експерти от ООН безпрепятствен достъп до официалните места за настаняване на руски военнопленници, Русия не е предоставила такъв достъп.

Богнер каза, че властите на Украйна разследват пет случая на убити руски военнопленници, но за с 22 жертви няма данни за съдебни производства срещу предполагаемите извършители.

И руските, и украинските военнопленници казват, че са подложени на изтезания или малтретиране. Според Женевската конвенция за третиране на военнопленниците, подписана и от Русия, и от Украйна, на затворниците трябва да се гарантира живот и хуманни условия на задържане. Екзекуциите или малтретирането на военнопленници са военни престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG