Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За сплашване". Русия ще разполага ядрено оръжие в Беларус, САЩ не са обезпокоени


Александър Лукашенко и Владимир Путин на переговори в Санкт-Петербург, 27 декември 2022 г.
Александър Лукашенко и Владимир Путин на переговори в Санкт-Петербург, 27 декември 2022 г.

Държавният департамент на САЩ не вижда никакви признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие в Украйна.

Руският президент Владимир Путин вероятно е искал да разположи руски ядрени оръжия в Беларус още преди да започне пълномащабната си война срещу Украйна. Това се казва в доклад, изготвен от експерти от базирания в Съединените щати независим Институт за изследване на войната (ISW).

В събота Путин каза, че Русия ще разположи тактическо ядрено оръжие в съседната страна, която е гранична с Русия, с Украйна и с Полша.

По-късно обаче, според анализаторите, Путин е решил да съчетае разполагането на ядрените оръжия в Беларус със започването на нова кампания за сплашване на Украйна и страните от ЕС.

САЩ не смятат за необходимо да привежда собствените си ядрени сили в повишена готовност, каза пред Си Ен Ен представителят на Държавния департамент Ведант Пател.

В началото на октомври 2022 г. президентът на Беларус Александър Лукашенко каза на среща по въпросите на военната сигурност, че Беларус участва в "специалната военна операция" на Русия в Украйна. Беларуските власти предоставиха територията на страната за преминаване и временно разполагане на руски войски, а от нейна територия бяха нанесени удари срещу Украйна.

"Александър Лукашенко предложи на Русия да разположи ядрено оръжие на територията на Беларус още на 30 ноември 2021 г., а през февруари 2022 г. Беларус отмени конституционната клауза, установяваща неутрален статут на Беларус“, уточнява доклада на ISW.

През януари и февруари 2022 г. експерти прогнозираха, че "Путин може да се стреми да разположи тактически или стратегически ядрени оръжия в Беларус като част от по-голямото му усилие за задълбочаване на руския контрол над Минск".

"Путин вероятно се е въздържал от разполагане на оръжието в Беларус в началото на инвазията през 2022 г., за да запази възможността за разполагането му като част от бъдеща руска информационна операция за манипулиране на Запада", заключават анализаторите.

Руския президент оправда решението си с желание от страна на беларуския президент. По думите му подобна стъпка не би нарушила правилата за неразпространение на ядрени оръжия.

"В това също няма нищо необичайно. Първо, САЩ правят това от десетилетия. Те отдавна разполагат тактическите си ядрени оръжия на територията на съюзническите си държави", каза Путин.

В началото на март Русия спря участието си в последното ядрено споразумение със САЩ - втората най-голяма ядрена сила в света след Русия.

Русия е разположила десет самолета в Беларус, които могат да бъдат въоръжени с тактически ядрени оръжия, каза руският президент. Москва вече е прехвърлила на Беларус и няколко тактически ракетни системи "Искандер", които могат да се използват за изстрелване на ядрени оръжия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG