Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия атакува Киев с дронове. Украйна е свалила повечето от тях


Украински войници от 28-а бригада вървят по фронтовата линия край Бахмут, 27 март.
Украински войници от 28-а бригада вървят по фронтовата линия край Бахмут, 27 март.

Русия е изстреляла нова вълна от дронове, произведени в Иран, по Киев и околностите му. Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила почти всички от тях, съобщиха украинските сили в понеделник вечерта.

Няма съобщения за жертви. Новината идва на фона на продължаващи тежки боеве в Бахмут и около него в източната част на Донецка област.

Тревогата за въздушно нападение първоначално беше обявена късно в понеделник в областите Киев, Чернигов, Суми, Днепропетровск, Запорожие и Луганск. По-късно обхвана още Херсон, Житомир и Кировград.

"Руските сили са използвали 15 ударни дрона "Шахед-136" за нанасяне на въздушни удари по Украйна, като 14 от тях са били унищожени от украинските военни, съобщи в ежедневния си бюлетин Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. "Вероятността за нанасяне на нови ракетни и въздушни удари остава висока по цялата територия на Украйна".

Сергей Попко, началник на Киевската градска военна администрация, съобщи, че през нощта край украинската столица са били свалени 12 безпилотни самолета.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи за експлозии в столичните райони Оболон и Святошин. Пожар е обхванал магазин в Святошин, но той е бил бързо овладян и няма данни за жертви, каза Кличко. Пожарът е бил предизвикан от падащи отломки от свален дрон.

В източната част на страната Генералният щаб съобщи, че сраженията се водят на няколко фронта в Донецка област, където украинските сили са отблъснали 62 атаки през последното денонощие. Руските сили продължават да извършват атака след атака към Бахмут - разрушения миньорски град, който се превърна в епицентър на настъплението на Москва.

Напоследък руските военни засилиха и обстрела на Мариинка и Авдиивка - два контролирани от Украйна града в покрайнините на град Донецк, който от 2014 г. е под контрола на подкрепяните от Москва сили.

В Адвдиивка руският обстрел е спрял всички обществени услуги, а общинските служители са били евакуирани. В града са останали само около 2000 цивилни от предвоенното население от около 30 000 души. Виталий Барабаш, началник на военната администрация на Авдиивка, каза, че непрекъснатите руски бомбардировки са превърнали града в "място от постапокалиптични филми".

По-рано в понеделник украинският президент Володимир Зеленски направи изненадващо посещение на фронтовите позиции в областта Запорожие, където се срещна и с ръководителя на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси, за да обсъдят защитата на най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Зеленски каза пред ръководителя на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че не е възможно да се възстанови безопасността на централата, когато Русия все още контролира съоръжението. Той също така е говорил за постоянния натиск, на който е подложен персоналът на централата от страна на руските сили.

Боевете през последното денонощие се случиха в момент, когато германският канцлер Олаф Шолц каза, че Германия е доставила на Украйна 18 от обещаните модерни бойни танкове "Леопард".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG