Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Направихме нещо велико". Дългият скок на Радена и Александър в историята на леката атлетика


Александър Асенов прегръща Радена Ангелова, след като е спечелил златния си медал в Буенос Айрес.
Александър Асенов прегръща Радена Ангелова, след като е спечелил златния си медал в Буенос Айрес.

Те имат специални потребности, но това не ги спира да постигат върхови постижения в световния спорт. Преди няколко дни българските атлети със Синдром на Даун се завърнаха с шест медала от Аржентина. В рубриката Човек на деня ви представяме шампионите Радена Ангелова и Александър Асенов.

Тя е на 23 и вече е донесла на България над десет златни и сребърни медали в различни спортни дисциплини. Той е само на 15 години, но вече има няколко успешни представяния на международна сцена, представяйки България.

Радена Ангелова и Александър Асенов са българските шампиони от провелото се в края на миналата седмица в Буенос Айрес международно състезание за хора със Синдром на Даун America Tri Games.

Радена Ангелова
Радена Ангелова

Двамата спечелиха златните медали в скока на дължина. Освен това, Радена завоюва и сребро в спринта на 100 метра, а Александър беше на последния пост в българската щафета на 4х100 метра, спечелила бронзовите отличия в столицата на Аржентина.

Състезанието в Буенос Айрес се оказа историческо за Федерацията по адаптирана физическа активност в България, след като нейни състезатели взеха още един сребърен и един бронзов медал.

Александър Асенов
Александър Асенов

Емилиян Костадинов постигна второ място в шестобоя от турнира по спортна гимнастика, а Александър Александров - Сашко спечели бронза в триатлона. Боян Вандов също беше близо до медал, но остана четвърти в тласкането на гюле.

"Най-накрая постигнахме нещо голямо. Направихме нещо велико за хората с увреждания", каза председателят на българската федерация Слав Петков при пристигането на делегацията в София.

Емилиян Костадинов
Емилиян Костадинов

"Супер доволни сме. Толкова доволни сме, че успяхме да развеем българския трибагреник зад океана, че направо и в момента настръхвам докато говоря", добави той, цитиран от бТВ.

Радена Ангелова тренира активно още от 10-годишна възраст. Освен с дълъг скок, се занимава още с конна езда, силов трибой, ски, тласкане на гюле. Треньорите и близките ѝ я описват като много усмихнат и нахъсан човек.

Александър Александров - Сашко
Александър Александров - Сашко

Двамата с Александър и съотборниците им Емилиян, Сашко и Боян бяха част и от националния отбор на България, който се класира в топ 6 на световното за атлети със Синдром на Даун в Чехия миналото лято.

Тогава Радена спечели бронзов медал в гладкото бягане на 400 метра. Година по-рано, тя спечели среброто в тази дисциплина на световното първенство за хора със Синдром на Даун в Италия. Там Христослава Колева спечели още две вицешампионски постижения на 25 метра плуване свободен стил и 25 метра гръб.

Световното в Италия през 2021 г. беше първият международен от подобен мащаб, в който участва българският национален отбор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG