Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Швейцария осъдиха банкери, помогнали на руски музикант, наричан "портфейла на Путин"


Владимир Путин награждава с орден Сергей Ролдугин, който тогава е артистичен директор на Музикалния дом в Санкт Петербург, по време на церемония в Кремъл на 22 септември 2016 г.
Владимир Путин награждава с орден Сергей Ролдугин, който тогава е артистичен директор на Музикалния дом в Санкт Петербург, по време на церемония в Кремъл на 22 септември 2016 г.

Четирима банкери, помогнали на близък приятел на руския президент Владимир Путин да прехвърли огромни суми през швейцарски банкови сметки, бяха осъдени в Швейцария за немарливо отношение към финансови трансакции, съобщи Ройтерс.

Бившите ръководители на клона в Цюрих на руската Газпромбанк получиха 7 месеца условни присъди. Те бяха признати за виновни в това, че са помагали на концертиращия челист Сергей Ролдугин, наричан "портфейла на Путин", да депозира между 2014 г. и 2016 г. над 30 милиона франка в сметки, предаде Би Би Си.

Музикантът е кръстник на по-голямата дъщеря на президента - Мария, и получи от него орден за заслуги "Александър Невски". Ролдугин не даде достоверно обяснение откъде са дошли парите.

Банкерите - трима руснаци и швейцарец, чиято самоличност не може да бъде разкрита съгласно швейцарските ограничения за поверителност, бяха осъдени да платят глоби в размер на стотици хиляди швейцарски франка. Част от тях обаче може да им бъдат опростени, ако изпълнят определени условия, според законите в страната.

Случаят показва как хора като Ролдугин са били използвани като параван за прикриване на истинските собственици на парите, пише в обвинителния акт, цитиран от Ройтерс. В Швейцария банките са задължени да отказват или прекратяват бизнес отношения, ако са налице съмнения за самоличността на договарящата страна.

Обвинението твърди, че банкерите не са направили достатъчно, за да установят самоличността на истинския собственик на средствата и е неправдоподобно това да е бил Ролдугин. Музикантът, който фигурира в швейцарския списък на санкционираните руснаци, няма регистрирана дейност като бизнесмен. Той беше сред десетките членове от вътрешния кръг на Путин, санкционирани от Запада, след като през 2022 г. Русия нахлу в Украйна.

Самият Ролдугин е коментирал по-рано пред в. "Ню Йорк таймс", че със сигурност не е бизнесмен и самият той не притежава милиони, пише още в обвинителния акт.

В същото време обаче е потвърдил писмено миналата година, че банката правилно го е идентифицирала като действителен собственик на сметките, твърди защитата.

"Сергей Ролдугин не е просто челист и диригент, а и любимец на Кремъл, който очевидно е имал достъп до специални възможности за финансиране, позволяващи му да натрупа значително богатство", казаха адвокатите преди съдебния процес.

В миналото Путин е наричал Ролдугин приятел, брилянтен музикант и благодетел, който честно спечелил известна сума пари като миноритарен акционер в руска компания.

Кремъл вече е отхвърлял предположенията, че парите на Ролдугин са свързани с Путин, определяйки ги като антируска "путинофобия". От Москва твърдят, че средствата на президента са публично достояние и той редовно декларира имуществото и заплатата си пред руските избиратели.

Финансовите връзки между двамата обаче бяха разкрити през 2016 г. като част от Панамските документи, които включват изтичането на милиони поверителни документи от базираната в Панама адвокатска кантора Mossack Fonseca.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG