Връзки за достъпност

Извънредни новини

България иска от ЕС да ограничи вноса на украинско зърно. Производители протестират втори ден


Министърът на земеделието Явор Гечев
Министърът на земеделието Явор Гечев

България ще бъде една от няколко страни членки на Европейския съюз (ЕС), които ще поискат промяна на регламента на ЕС за безмитния внос на селскостопански стоки от Украйна, каза служебният министър на земеделието Явор Гечев в четвъртък.

Това стана след работна среща, на която присъстваха представители на бранша в България, както и президентът Румен Радев. Новината идва на фона на тридневни протести на зърнопроизводителите в страната, които започнаха в сряда.

"Искаме отпадането на невъзможността да се прилагат антидъмпингови механизми по отношение на свръхнасищане на пазара", каза Гечев, цитиран от БТА. Икономическият термин дъмпинг се използва при подбиване на цените при внос на стоки, които се продават по-скъпо на местния пазар.

Според протестиращите това се случва с вноса на зърно от Украйна, което води до това местните производители да намалят цените си, за да е конкурентна продукцията им.

"Другото, което сме отправили като искане, е при констатация на държавите, че има прекомерен внос, прекомерно натрупване на определени стоки, не само зърнени храни, държавата да може да прилага депозити, които след излизането и влизането в други държави, включително европейски, да бъдат възстановявани, за да може по-равномерно да се разпространява продукцията", добави Гечев. Той каза още, че България не може да наложи сама вето на регламента.

Какво казва браншът

По думите на Красимир Аврамов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), една от причините украинските продукти да са по-евтини, е, че технологичната карта за производство на Украйна не е по стандартите на ЕС. Друга причина спроед Аврамов е по-високата цена на торовете в България.

Тодор Джиков, зам.-министър на земеделието, каза пред БНР, че за 2021 г. в България е внесен слънчоглед от Украйна 20 хил. тона, за 2022 г. са внесени почти 900 хил. тона. Годишният добив на България е около 1,2 млн. тона. Близо 80% от годишния добив на българските производители не е продаден, а е заместен от слънчогледа от Украйна.

Министър Гечев също така каза в сряда, че вносът на слънчоглед от Украйна се е увеличил 20 пъти за една година и „нито един пазар не може да поеме толкова допълнителни количества“.

Илия Проданов, зам.-председател на Управителния съвет на НАЗ, каза, цитиран от БТА, че в страната залежават и около 4 млн тона пшеница. В момента според него изкупната цена на продукцията е около 40% под себестойността ѝ, а при слънчогледа загубите възлизат на около 800 млн лв.

Какво казват експерти

Според някои експерти протестите са свързани с лобиране за ограничаване на конкуренцията.

„Слънчогледовото олио ще поевтинее още“, написа във Фейсбук икономистът от Института за пазарна икономика (ИЛИ) Лъчезар Богданов.

„Как изобщо някой повярва на продавачите на страх миналата пролет, които вещаеха дефицит и цена от 10 лева за бутилка? Видяхме дори бой за олио на промоция. Година по-късно производители на слънчоглед искат ограничаване на конкуренцията и държавна помощ“.

Преди дни икономистът Георги Ангелов написа, че „макар и с голямо закъснение - поевтиняването на олиото на международните пазари вече се отразява и на вътрешния пазар на дребно. Тази седмица Лидъл също са пуснали промоция на олио на 2.79 лв.“

Подкрепата на служебния кабинет за мерки, които целят да повишат цената на определени стоки от българските производители, идва на фона на многократни обещания за борба с високите цени на хранителните продукти, които поскъпнаха вследствие на инфлацията, предизвикана от войната в Украйна през последната година.

През февруари служебният премиер Гълъб Донев съобщи, че кабинетът въвежда механизъм за наблюдение и контрол на храните. Преди дни правителството представи сайт, на който се сравняват най-ниските цени на основни продукти, и съобщи, че подготвя закон, който да позволява таван върху надценките на определени храни.

Протестите на зърнопроизводителите се очаква да продължат и в петък. В сряда БТА писа, че румънските земеделски производители също са планирали общонационална стачка на 7 април срещу вноса на украинска продукция в страните членки на Европейския съюз, която българските им колеги са обещали да подкрепят.

Полският премиер Матеуш Моравецки каза, цитиран от Ройтерс, че Полша настоява Европейският съюз да използва всички инструменти, с които разполага, за да ограничи количеството украинско зърно, което влиза на полския пазар.

Преди близо година вследствие на руската инвазия бяха блокирани тонове украинско зърно. Украйна, един от най-големите износители на храни в света, не можеше да изнася продукцията си през Черно море, след като руските военноморски сили бяха блокирали украинските пристанища, включително основният център Одеса. През юли те постигнаха споразумение с посредничеството на ООН и Турция за подновяване на износа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Големият губещ. Какво се случи с ПП-ДБ на изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00
XS
SM
MD
LG