Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия атакува Харков с дронове и ракети


 Украински войници от противовъздушно подразделение на позиция на неразкрито място близо до фронтовия град Бахмут, Източна Украйна, 25 март 2023
Украински войници от противовъздушно подразделение на позиция на неразкрито място близо до фронтовия град Бахмут, Източна Украйна, 25 март 2023

Русия е атакувала Харков с дронове и ракети през нощта, съобщиха украинските военни в петък сутринта.

Новината идва на фона на продължаващи тежки сражения за контрола над Бахмут и други ключови градове в източната част на Донецка област.

Руските сили са нанесли девет ракетни удара по гражданската инфраструктура в Харков, изстреляни от зенитно-ракетни комплекси С-300, както и 10 ирански безпилотни летателни апарата "Шахед", съобщи в ежедневния си доклад Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. Според съобщението девет от десетте дрона били свалени.

Службите за спешна помощ оценяват ситуацията на място. За момента не се съобщава за жертви. "Врагът продължава да пренебрегва законите и обичаите на войната, като използва тактика на терор срещу мирните граждани на нашата страна", казаха военните.

Около Бахмут украинските защитници са отблъснали 22 атаки през последните 24 часа, както и в Авдиивка, Лиман и Марийка. Един цивилен е загинал, а други шестима са били ранени при руския обстрел на района около Бахмут, написа в Телеграм в петък губернаторът на Донецка област Павло Кириленко.

Бахмут е миньорски град с население от 70 000 души преди войната. Той се превърна в епицентър на руската офанзива за контрол над Източна Украйна. Смята се, че в града, който е почти изцяло разрушен, са останали около 2000 цивилни.

В Южна Украйна град Запорожие е бил обект на нощен обстрел от страна на Русия. Има щети на гражданската инфраструктура, съобщи в Телеграм секретарят на Запорожкия градски съвет Анатолий Куртев. По негови думи няма пострадали хора.

Новините от бойното поле идват на фона на съобщение на украинския президент Володимир Зеленски, с което той отбеляза 400-ия ден от пълномащабното нахлуване на Русия. Зеленски каза, че Украйна подготвя следващите си стъпки, но не спомена изрично за очаквана контраофанзива.

Украински военни командири казват, че скоро може да се очаква контраофанзива, като Зеленски казапо-рано през седмицата, че Киев все още чака "достатъчно оръжия", преди да предприеме големи атаки.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG