Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италия първа блокира софтуера Чат Джи Пи Ти след съмнения за нарушения


Съществуват редица опасения за потенциалните рискове от изкуствения интелект
Съществуват редица опасения за потенциалните рискове от изкуствения интелект

Италия стана първата западна държава, която блокира приложението за изкуствен интелект Чат Джи Пи Ти (ChatGPT) на американската компания "ОупънЕйАй" (OpenAI). Това съобщи в петък Би Би Си.

Софтуерът е финансово подкрепен от технологичния гигант Майкрософт. Той съществува от края на 2022 г. и функцията му е да отговаря на въпроси, използвайки естествен език, подобен на човешкия език. Чат Джи Пи Ти може също да имитира други стилове на писане, като извлича нужните данни от интернет.

Според Италианската агенция за защита на данните приложението е блокирано по подозрения за нарушаване на правилата за събиране на лични данни. Агенцията съобщава, цитирана от Би Би Си, че "липсва каквото и да е правно основание, което да оправдава масовото събиране и съхраняване на лични данни с цел "обучение" на алгоритмите, които са в основата на функционирането на платформата.

Според органа също така Чат Джи Пи Ти не проверява възрастта на своите потребители и така "излага непълнолетните на абсолютно неподходящи отговори за степента на тяхното развитие и информираност". Смята се, че той е предназначен за хора на възраст над 13 години.

Италианската агенция съобщи още, че не само ще блокира платформата, но и ще разследва дали тя е в съответствие с Общия регламент за защита на данните в ЕС - GDPR, който урежда правилата за използване, обработка и съхранение на личните данни.

Майкрософт е вложила милиарди долари в софтуера. Той беше добавен към търсачката Бинг през февруари и предстои да бъде вграден в Офис (Office) приложенията на Майкрософт.

Според проучване на Ю Би Ес от февруари, през януари, два месеца след старта му, платформата е достигнала 100 милиона активни месечни потребители. Това я прави най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята.

След пускането на пазара на Чат Джи Пи Ти редица технологични компании започнаха да създават подобни конкурентни продукти, а други да интегрират него или сходни технологии в своите приложения и продукти.

Преди дни правоприлагащата агенция на Европейския съюз - Европол, предупреди за потенциалната злоупотреба със софтуера при опити за фишинг, дезинформация и киберпрестъпления, като добави към това опасения, вариращи от правни до етични въпроси. Съществуват и опасения за това, че софтуерът може да изпълнява функциите на изземе функциите на някои професии и така да застраши много работни места.

Ключови фигури в областта на технологиите, включително собственикът на Спейс Екс и Тесла Елон Мъск, призоваха за спиране на използването на този вид системи за изкуствен интелект на фона на опасенията, че надпреварата за разработването им е излязла извън контрол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG