Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Символичен удар". Киев негодува срещу руското председателство на Съвета за сигурност на ООН


Съветът за сигурност на ООН
Съветът за сигурност на ООН

Поемането на ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН от Русия е “символичен удар” срещу международните отношение. Тази позиция изрази в събота Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Русия пое на 1 април председателството на Съвета за сигурност, което се сменя всеки месец. За последно тя заемаше ключовото председателско място в световната организация, натоварена с “поддържането на международния мир и сигурност”, през февруари миналата година. Именно тогава Москва започна военната си инвазия в Украйна.

“Това не е просто позор. Това е още един символичен удар срещу основаната на правила система на международните отношения”, написа на Ермак в профила си в Туитър.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба окачестви поемането от Москва на председателството на Съвета за сигурност като най-лошата шега за първи април. Според президентския съветинк Михайло Подоляк тази стъпка е поредно изнасилване на международното право.

Преди ден Кремъл заяви, че Русия планира да “упражнява всичките си права” като ротационен председател на Съвет за сигурност. В четвъртък пък САЩ призоваха Русия “да се държи професионално”, докато заема тази позиция, и добавиха, че няма начин да бъде спряно поемането на председателството от Москва.

Британският в. “Гардиън” писа в петък, че се очаква САЩ, Великобритания, Франция и техните поддръжници в съвета да демонстрират неодобрението си, като понижат нивото на своето представителство на организирани от Русия събития през април. Не е известно обаче някоя държава членка да планира каквото и да е форма на бойкот или друг протест.

Председателството на съвета дава на месечния титуляр правото да организира свои собствени сесии, а Русия планира три. На 10 април тя ще проведе брифинг за “рисковете, произтичащи от нарушенията на споразуменията, регулиращи износа на оръжие и военна техника”, на който се очаква да критикува САЩ и техни западни съюзници за доставките на оръжия за Украйна.

По-късно през месеца Русия ще председателства два открити дебата за “ефективния мултилатерализъм“ и за ситуацията в Близкия изток, които се очаква да бъдат водени от нейния външен министър Сергей Лавров.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG