Връзки за достъпност

Извънредни новини

Природният газ поевтинява с 8% през април, реши енергийният регулатор 


Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за април в размер на 98,16 лв. за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщиха от регулатора. Това означава намаление на цената с 8% в сравнение с тази през март - 106,74 лв./MWh.

Основната причина трайното спадане на борсовите индекси на международните газови пазари заради топлото време големите запаси от резерви в европейските газови хранилища, посочват от КЕВР.

Енергийният регулатор очаква понижаването на цената на газа да спомогне за запазване на цената на топлинната енергия след 1 юли.

При определянето на стойността на газовото потребление през април е отчетено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора “България - Гърция”. Тези количества покриват 51,9 % от потреблението на страната.

От внесените от “Булгаргаз” документи в КЕВР става ясно още, че за държавната компания е сключила два договора за доставка на втечнен природен газ през април.

КЕВР посочва, че с договорените количества природен газ за този месец общественият доставчик е покрил ангажиментите си към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG