Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналистка от БНТ е била изгонена със заплахи от събитие на "Възраждане", съобщи АЕЖ 


Цвета Стратиева

Журналистката от Българската национална телевизия (БНТ) Цвета (Флора) Стратиева е била принудена да напусне събитие на проруската партия “Възраждане”, включително чрез отправени към нея заплахи.

Това съобщи Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) в събота с уточнението, че засега нито от БНТ, нито от “Възраждане” коментират случая.

Свободна Европа изпрати писмени въпроси по темата до партията, но до публикуването на статията няма получени отговори.

Стратиева е потвърдила пред АЕЖ, че е в качеството си на журналист от БНТ е присъствала на заключителното събитие от предизборната кампания на “Възраждане” в петък. Там лидерът на партията Костадин Костадинов я е забелязал, я е призовал да напусне “с обидни квалификации към нея”.

“След като тя е отказала и е посочила, че е там като представител на Българската националната телевизия, привърженици на партията са я обградили и са я принудили да си тръгне, включително и със заплахи”, съобщиха от журналистическата организация.

АЕЖ предполага, че ръководството на БНТ не е оповестило публично случая заради деня за размисъл в събота.

“Опитите за унижаване и заплахите към журналисти са абсолютно недопустими. Призоваваме ръководството на БНТ да вземе отношение по случая и да защити журналистката Цвета Стратиева. Не смятаме, че оповестяването и осъждането на недопустимо отношение спрямо журналисти в деня за размисъл и в изборния ден нарушава разпоредбите на Изборния кодекс”, се казва в позицията.

От асоциацията припомнят, че това е пореден случай, в който от “Възраждане” се държат агресивно с представители на медиите. Досега лидерът ѝ Костадинов и негови съпартийци са атакували журналисти от Свободна Европа, Дневник и Дойче веле.

Как проруски депутат атакува медиите и защо това е проблем
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG