Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Причините са различни". Десетки машини за гласуване се повредиха в цялата страна


Бележка на вратата на секция 25 в 118 СОУ в София съобщава за проблем с машината за гласуване.
Бележка на вратата на секция 25 в 118 СОУ в София съобщава за проблем с машината за гласуване.

Проблемите при опити за използване на машини за гласуване се откроиха като най-масовото оплакване от избиратели по време на предсрочния парламентарен вот в неделя.

Сигнали за машини, които не работят, принтират празна бюлетина от гласуването или дават други дефекти, продължават да идват от цялата страна от сутринта.

По информация на Централната избирателна комисия (ЦИК) към края на изборния ден в неделя над 90 машини в страната не са проработили и затова в тези секции е взето решение за преминаване към гласуване само с хартиени бюлетини. В страната има общо 9611 машини за гласуване.

В края на миналата година ГЕРБ, ДПС и БСП прокараха промени в Изборния кодекс, с които отново беше върнато гласуването с хартиени бюлетини. Освен това, с гласовете на трите партии беше решено машинното гласуване ще се отчита не по данните от софтуера на устройствата, както досега, а чрез ръчно броене на издадените от тях разписки.

Друга промяна на тези избори е, че вместо в т.нар. тъмни стаички за гласуване, се поставят само паравани, за да не бъдат избирателите изцяло скрити. Тази мярка беше приета срещу контролирания вот, за да не се улеснява заснемането на гласуването.

Повредите в 16 от машините за гласуване станаха известни още в събота, когато те бяха пускани тестово. Става въпрос за устройства в София, Бургас и Стара Загора. Причините са технически, а ЦИК е дала указания да се премине към гласуване с хартия в съответните секции.

Говорителката на комисията Росица Матева каза в неделя, че причините са различни – неразчитане на смарт карти, няма чувствителност на дисплея, изписват се различни надписи на машината без да може да започне работа.

"Причините са различни, но изводът е един - с тези машини няма да се гласува", обобщи Матева.

Неработещите машини вероятно ще се окажат много повече до края на изборния ден. Подадените сигнали за неработещи машини за гласуване само в платформата "Ти Броиш" бяха над 40 към 14:40 часа.

11 машини в Хасковска област са излезли от строя напълно и в тези секции се гласува само на хартия. Десетки други устройства в областта непрекъснато правят проблем с разпечатването на бюлетините, съобщи Нова телевизия.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, който води листа в Хасково, успя да гласува едва от третия опит, след като преди това машината не разпечата избора му.

Бившият министър на електронното управление и кандидат-депутат от коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" Божидар Божанов смята, че причината за десетките повреди са ролките хартия, които са неподходящи за машините.

"Хартиеното мнозинство мислеше, че се заяждаме и казваше, че проблем няма да има. Ами има. И то не заради софтуер, "кодове", флашки и др. електронни елементи, а заради хартията, която те не знаеха как ще изглежда и как ще работи", написа Божанов в профилите си в социалните мрежи в неделя.

Такъв проблем имаше, например, в 25-а секция в 113-то средно училище в София, където машината също се оказа повредена.

"Избирател издърпа разписката преди тя да бъде отпечатана и устройството блокира", каза член на комисията пред Свободна Европа.

Жалбите в ЦИК до 16:20 часа продължават да са две, а сигналите са 67. Доста от тях са за нарушения на секционните избирателни комисии, които според избиратели приканват някои от тях за машинно гласуване.

"Имаше един сигнал, че не е възможно избирател, който е гласувал с машина, да поправи вота си, но това не е така", каза още Матева.

Говорителката на ЦИК уточни, че когато избирател предпочете да гласува с машина, той може да променя вота си неграничен брой пъти.

Матева потвърди, че другият проблем, за който постъпват много сигнали от страната, е заради твърде големи паравани, които на практика наподобяват бившите тъмни стаички. Има и сигнали от страната, че параваните са ниски и не гарантират тайната на вота.

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG