Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има смисъл". Екипът на "Лъжеш ли?", който прави архив за неверните твърдения на политиците


Радослав Евтимов, Веселин Златаров и Даниел Янев са трима от членовете на „Лъжеш ли?“
Радослав Евтимов, Веселин Златаров и Даниел Янев са трима от членовете на „Лъжеш ли?“

Те живеят в Германия, но следят българската политика. Смятат дезинформацията за проблем, затова се захващат да проверяват твърдения на политици по време на предизборни кампании. Правят го вече за пети път и не мислят да се отказват. Екипът на проекта „Лъжеш ли?“ е Човек на деня на Свободна Европа.

„Група приятели, които искат да допринесат към подобряването на средата в България.“ Така Радослав Евтимов описва хората зад проекта „Лъжеш ли?“, който има за цел да ограничи дезинформацията в българската политика.

Вече пета предизборна кампания от 4 април 2021 г. насам доброволната инициатива опровергава неверни твърдения, публично изказани от представители на партиите с шанс да влязат в парламента. Твърденията се събират в достъпна база от данни, а проверките се публикуват в социалните мрежи и на сайта на платформата.

Идеята за този проект хрумва на Даниел Янев, който е завършил политология в Германия. Той се вдъхновява от подобна инициатива на студенти по медии, които проверяват твърдения на германски кандидат-депутати.

„Тогава реших, че в държава като България една такава идея би била още по-смислена, най-вече заради общата нагласа на българите, че политиците лъжат. Или както ние предпочитаме да казваме - разпространяват невярна информация“, каза Даниел пред Свободна Европа.

По този въпрос той намира съмишленици в компания от приятели, които се познават още от Немската гимназия в София. Сред тях е и Радослав Евтимов. Макар да живеят в Германия, всички те се интересуват от случващото се в българската политика.

„Искаме да допринесем към демократичното мислене на хората и да ги подтикнем да се замислят какво те могат да направят, за да стане България едно по-добро място“, каза още Даниел.

Как работи „Лъжеш ли?“

Екипът на „Лъжеш ли?“ се състои от осем души. От тях двама живеят в България, а останалите са в Берлин. Освен политолози и юристи, в редиците си проектът има също лекар и физик. Радослав пък е с икономическо образование и работи във финтех сектора.

Макар да няма строго определени ресори, в „Лъжеш ли?“ всеки поема проверката на твърдения в областите, в които е най-добър и специализиран. Често членовете на екипа се допитват до други познати и приятели, които са експерти в различни сфери.

Работата по всяко издание на проекта започва с преглед на социологическите проучвания и преценка от страна на екипа колко и кои партии имат шанс да влязат в парламента.

„На тази база проверяваме кои „остриета“ на тези партии най-често се появяват в националния телевизионен ефир. Понякога добавяме още кандидати в движение, за да бъдем достатъчно обективни“, казва Радослав.

Всеки ден интервютата и дебатите по националните телевизии се разпределят между членовете на екипа, които ги гледат и преценяват кои от изказаните твърдения си струва да бъдат проверени. С помощта на публични източници като Евростат, Националния статистически институт, стенограми от Народното събрание и т.н. от „Лъжеш ли?“ се опитват да покажат дали твърдението е вярно, или не.

Процесът е сложен и изисква много време, енергия и внимание към детайла. Резултатите са полезни не само за последователите на „Лъжеш ли?“ в социалните мрежи, но и за самия екип. След работата по всяка една кампания самите хора зад инициативата се чувстват много по-информирани.

Темите също са различни за отделните издания. Основни за изборите на 2 април са икономиката, енергетиката, войната в Украйна и членството на България в еврозоната.

Откъде идва мотивацията

През тази предизборната кампания инициативата на групата приятели от Германия се проведе за пети път в рамките само на две години. Интензивната серия от избори обаче не се отразява отчайващо на „Лъжеш ли?“. „Въпросът, който си задаваме всеки път е: можем ли сега да спрем? Ако искаме да спрем, защото нямаме време или ни е некомфортно, това не е достатъчно“, разказва Радослав.

С течение на кампаниите екипът развива системата си на работа и повишава качеството на проверките си. Това носи допълнителна мотивация.

„Казваме си - третият път беше добре, четвъртият беше още по-добре. Значи няма как да се откажем точно сега. Продължаваме да вярваме, че това, което правим, има смисъл“, добавя Даниел

„Надяваме се хората, които виждат нашия подход, да се мотивират сами да проверяват твърдения на политици и извън предизборните кампании“.

Според него генерално има дефицит на критично мислене и доста къса памет. Това поражда въпроса: дали истината в България изобщо се цени? В последните няколко издания на „Лъжеш ли?“ „Възраждане“ се оказва партията с най-много неверни твърдения. Въпреки това на изборите на 2 април тя отново увеличава подкрепата си и се издига до трета политическа сила.

„Хората, които избират политически лица на база на неверни твърдения, имат определени очаквания, които няма как да се сбъднат, защото се основават на лъжи“, казва Радослав.

Но дори и избирателите да не ценят достатъчно кога някой политик ги лъже, за екипа на проекта е най-важно неистините да бъдат документирани.

„Идеята ни е това, което правим, да бъде разглеждано след време“, казва Даниел. „След пет години някой ще иска да разбере какво е говорил един или друг политик, дали е излъгал, какво е обещал. Платформи като нашата ще бъдат архив“.

Животът в Германия също не спира хората зад инициативата да се вълнуват от българската политика.

„България е мястото, което най-живо ни интересува. Това е социалната среда, която чувстваме като наша и на която искаме да влияем“, казва Радослав.

„Нашите семейства още са там. Проблемите, които те преживяват в България, още са там“, добавя Даниел, който има намерение да се върне обратно, щом натрупа професионален опит и добри практики от чужбина. „Защото сме обединени от убеждението, че България трябва да се промени.“

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

XS
SM
MD
LG