Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна и САЩ казват, че Бахмут още е украински въпреки твърденията на "Вагнер"


Член на украински танков екипаж чака механиците да ремонтират танка му, след като се е върнал от мисия на фронтовата линия в Бахмут на 3 април.
Член на украински танков екипаж чака механиците да ремонтират танка му, след като се е върнал от мисия на фронтовата линия в Бахмут на 3 април.

Украинските военни и американските власти отрекоха в понеделник твърденията на руската частна групировка "Вагнер", че Русия е превзела центъра на източния град Бахмут.

В неделя Евгений Пригожин, ръководител на "Вагнер", каза във видеоклип в канала на пресслужбата си в Телеграм, че войските му са издигнали руското знаме на административната сграда на Бахмут. По негови думи "от правна гледна точка Бахмут е превзет", а "противникът е съсредоточен в западните части [на града]".

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, отрече борбата за града да е приключила и каза в понеделник, че украинските военни не са били прогонени оттам. Той описа сраженията като "доста, доста ожесточени и доста оспорвани".

"Дори и руснаците да го превземат, това няма да промени динамиката на бойното поле от стратегическа гледна точка", каза той, като потвърди мнението на западни анализатори, че градът има по-скоро символична стойност за Москва.

Кърби каза също така, че следващите помощи от САЩ за Украйна ще бъдат обявени тази седмица. Преди дни Ройтерс съобщи, че скоро ще бъде представен нов пакет от военна помощ в размер на 2,6 млрд. долара, който може да включва радари за въздушно наблюдение, противотанкови ракети и камиони с гориво.

По-рано в понеделник Сергий Череватий, говорител на източното военно командване, каза, че боевете в Бахмут и други близки градове продължават. "Бахмут е украински и те не са завзели нищо. И са много далеч от това, меко казано", каза той пред Ройтерс.

Череватий твърди, че силите на "Вагнер" са закачили знаме "отстрани на кой знае какво, закачили са си парцала и са казали, че са превзели града". "Е, добре, нека си мислят, че са го превзели", каза още той.

На фона на това министърът на финансите Сергий Марченко каза, че в понеделник Международният валутен фонд (МВФ) е предоставил на Украйна първия транш от 2,7 млрд. долара в рамките на механизма за разширено финансиране на организацията. "Благодарни сме на нашите партньори, че подкрепиха Украйна по пътя към победата", написа Марченко в Туитър.

От месеци Бахмут е епицентър на тежки сражения междуукраинските сили и руските, водени от "Вагнер". Това се смята за една от най-кървавите битки от началото на войната на Русия през февруари 2022 г. Голяма част от града е в руини, а всяка от страните е понесла значителни загуби на войници в уличните боеве.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG