Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това е голям ден". Финландия вече е член на НАТО


Министърът на външните работи на Финландия Пекка Хаависто се ръкува с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, след като предаде документа за присъединяване на страната си по време на срещата на външните министри на НАТО в централата на НАТО в Брюксел, 4 април 2023 г.
Министърът на външните работи на Финландия Пекка Хаависто се ръкува с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, след като предаде документа за присъединяване на страната си по време на срещата на външните министри на НАТО в централата на НАТО в Брюксел, 4 април 2023 г.

Във вторник Финландия се присъедини официално към военния алианс на НАТО, съобщи Асошиейтед прес.

Историческият ход дойде след започнатата руска война в Украйна през 2022 г. Той ще доведе до удвояване на границата, която Русия дели с държави членки на НАТО.

Влизането на Финландия беше отбелязано с церемония по издигане на знамето в щабквартирата на НАТО. То съвпадна и с датата на създаването на организацията - 4 април 1949 г. То съвпада и със срещата на външните министри на алианса.

Как Русия сама накара Финландия да се присъедини към НАТО
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

"Това е голям ден за Финландия и бих казал, че е важен ден за НАТО", каза президентът Саул Ниинистьо на пресконференция по-рано.

"Изкушавам се да кажа, че това е може би единственото нещо, за което можем да благодарим на г-н Путин, защото той за пореден път тук ускори нещо, което твърди, че иска да предотврати, чрез руската агресия, карайки много страни да вярват, че трябва да направят повече, за да се погрижат за собствената си защита и да се уверят, че могат да възпрат евентуална руска агресия занапред", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен преди да приеме документите, с които членството на Финландия стана официално.

Държавният департамент на САЩ съхранява текстовете на НАТО, отнасящи се до членството. Присъединяването на Финландия е сериозна промяна в пейзажа на сигурността в Европа, отбелязва Асошиейтед прес. Хелзинки прие неутралитет след поражението си от Съветския съюз през Втората световна война.

Руският президент Владимир Путин от години се противопоставя на разширяването на НАТО към Русия. Това беше и едно от твърденията, с които той опита да оправдае нахлуването си в Украйна.

Русия предупреди, че ще бъде принудена да предприеме "ответни мерки", за да се справи с предполагаеми заплахи за сигурността, създадени от членството на Финландия. Тя също така предупреди, че ще укрепи силите си в близост до границата, ако НАТО изпрати допълнителни войски или оборудване в 31-вата си страна членка. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза във вторник, че членството на Финландия отразява антируския курс на алианса и предупреди, че Москва ще реагира в зависимост от това какви оръжия ще поставят там съюзниците от НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза по-рано, че няма да бъдат изпращани повече войски във Финландия, освен ако тя не поиска помощ. Сега страната е защитена от това, което Столтенберг нарече "желязна гаранция за сигурност" на НАТО, според която всички страни членки обещават да се притекат на помощ на всеки съюзник, който е нападнат.

По-рано парламентът на Финландия съобщи, че уебсайтът му е бил засегнат от т.нар. атака за отказ на услуга, която е затруднила използването му, като много страници не са се зареждали и някои функции не са били достъпни. Проруска хакерска група, известна като NoName057 (16), пое отговорност, като каза, че атаката е отмъщение за присъединяването на Финландия към НАТО. Асошиейтед прес отбелязва, че твърдението не може да бъде потвърдено веднага.

Финландия има обща граница с Русия от 1340 км. Съседна Швеция, която избягва военни съюзи от повече от два века, също подаде молба. Възраженията на членовете на НАТО Турция и Унгария забавиха процеса. В четвъртък Турция стана последната страна членка на НАТО, която ратифицира протокола за членство на Финландия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG