Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп отхвърли обвиненията срещу себе си и ги нарече "обида за страната"


Доналд Тръмп пред свои привърженици в имението си Мар-а-Лаго
Доналд Тръмп пред свои привърженици в имението си Мар-а-Лаго

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп определи обвиненията срещу себе си за 34 престъпления като “обида” и отрече да е извършил нещо нередно, съобщиха световните агенции. Той направи първото си изявление след като му бяха повдигнати обвинения в имението си Мар-а-Лаго във Флорида във вторник.

“Единственото престъпление, което съм извършвал, бе да защитавам безстрашно страната ни от тези, които се опитват да я разрушат”, каза Тръмп пред свои симпатизанти. “Страната ни отива по дяволите. Това е обида за нашата страна и светът вече ни се смее.”

76-годишният Тръмп пледира “невинен” във вторник по 34 обвинения, които му бяха повдигнати от властите в щата Ню Йорк. Става въпрос за дело за плащане на подкуп на порноактрисата Сторми Даниелс в замяна на нейното мълчание за техен сексуален акт.

Тръмп е първият бивш държавен глава в историята на САЩ, който се изправи пред съда в качеството си на обвиняем.

В 25-минутна реч след завръщането си в имението си във Флорида Тръмп определи обвиненията като опит за осуетяване на преизбирането му за президент и ги нарече “масирана намеса в изборите в невиждан досега мащаб”. Той не представи доказателства за това свое твърдение.

Той атакува и прокурора по делото Джак Смит и го нарече “лунатик”.

Тръмп се бори за президентската номинация на републиканците през 2024 г. Той беше държавен глава на САЩ от 2017 до 2021 г. На изборите през 2020 г. Той загуби от кандидата на демократите Джо Байдън.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG