Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия избра да се върне към годините на Втората световна война, написа Георги Господинов за Гардиън


Премиера на книгата "За радостта от езика" на авторите Иван Теофилов и Георги Господинов (на снимката) в Софийска градска художествена галерия, 23 март 2023 г.
Премиера на книгата "За радостта от езика" на авторите Иван Теофилов и Георги Господинов (на снимката) в Софийска градска художествена галерия, 23 март 2023 г.

Русия избра да се върне към годините на Втората световна война, написа българският писател Георги Господинов в свой материал, публикуван във вторник от британското издание Гардиън.

Текстът засяга война в Украйна, която Русия започна през февруари 2022 г. Думите на автора за избора на Русия са препратка към последния му роман "Времеубежище", в който всяка нация иска да проведе референдум за миналото, тъй като "усещането за "дефицит на бъдеще" е твърде силно.

Според автора преди година на 24 февруари, когато нападна Украйна, Русия избра да се върне към годините на Втората световна война, когато за последно се е радвала на признанието на света, "готов да забрави Сталин, ГУЛАГ, Гладомора и жестокостите на съветската система".

Господинов пише още, че "в България днес проруската пропаганда работи лесно на различни нива".

"От чувството на благодарност към двукратните ни освободители (и, както се оказва, двукратните ни поробители), през преклонението пред руската култура (сякаш Путин и Чехов са братя близнаци), до изявленията на високопоставени политици, които отказват да застанат недвусмислено на страната на жертвата".

Книгата "Времеубежище" донесе на Господинов номинация за награда "Букър" в средата на март. Това е най-престижната международна награда, давана за конкретна творба. Така той стана първият български писател с такава номинация.

По-рано изданията "Ню Йоркър", "Гардиън" и "Файненшъл Таймс" обявиха за една от книгите на 2022 г. За "Времеубежище" Господинов получи и престижната награда "Премио Стрега Еуропео" и така стана първият писател от Източна Европа с това отличие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG