Връзки за достъпност

Извънредни новини

КЗК уличи "Лукойл" в създаване на "бариери пред вноса" на горива в България и я глоби със 195 млн. лева


Складовете на "Лукойл" в Бургас
Складовете на "Лукойл" в Бургас

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба на групата “Лукойл” за злоупотреба с господстващо положение на пазара на горива. Санкцията е в размер на 195 млн. лева и засяга две компании в България, дъщерни на руската “Лукойл” - “Лукойл-България” и рафинерията “Лукойл Нефтохим Бургас”.

Компаниите са санкционирани за това, че не допускат други вносители и производители на автомобилни горива до складовете си за съхранение на горива и ограничават вноса по море като блокират достъпа до складовете на пристанищните терминали “Росенец” в Бургас и “Петрол - Варна”.

“Това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите като ограничи вноса на автомобилни горива в страната”, пише в мотивите на КЗК.

Автомобилните горива задължително трябва да преминават през собствени или наети данъчни складове, защото са акцизни стоки. Групата “Лукойл” притежава най-голямата складова и транспортна инфраструктура за горива в България. Това, заедно с високия пазарен дял, я прави господстващо предприятие на съответния пазар, добавя КЗК.

“Предприятията прилагат цялостна стратегия, състояща се от няколко антиконкурентни практики, които прилагани последователно и съвкупно в период от над 5 години, поставят бариери пред вноса на горива, възпрепятствайки го изцяло или правейки го икономически неефективен”, пише в мотивите на институцията.

Това е нарушение както на националното законодателство, така и на правото на Европейския съюз, се казва още в решението. КЗК си е сътрудничила с Европейската комисия в рамките на производството срещу двете фирми.

Това не е първата глоба за “Лукойл” тази година. През февруари КЗК санкционира “Лукойл-България” с 67 млн. лева за злоупотреба с господстващо положение при търговията на едро с моторни горива.

През 2021 г. За пръв път КЗК уличи фирмите от групата “Лукойл”, че пречи на други фирми да внасят и продават като ограничават достъпа на други фирми до своите данъчни складове и транспортна инфраструктура. Тогава не беше наложена глоба.

“Лукойл-България” е компанията, която се занимава с търговията и дистрибуцията на горивата, произведени от рафинерията “Лукойл Нефтохим Бургас” под шапката на руското дружество “Лукойл”. През последните години КЗК многократно в свои доклади е казвала, че дейността на “Лукойл” в България е толкова голяма, че компанията може да пречи на бизнеса на конкурентите си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG