Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ няма да подкрепи ГЕРБ, ще предложи кабинет с втория мандат


Пресконференция на коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България ". На снимката (от ляво надясно): Атанас Атанасов, Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов.
Пресконференция на коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България ". На снимката (от ляво надясно): Атанас Атанасов, Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов.

Коалицията "Продължаваме промяната- Демократична България" (ПП-ДБ) няма да подкрепи правителство с мандат или участие на ГЕРБ и ще предложи кабинет с втория мандат. Това казаха съпредседателите на ПП Асен Василев и Кирил Петков на брифинг на коалицията в петък.

ГЕРБ спечели предсрочните парламентарни избори на 2 април с 26,49% от гласовете, ПП-ДБ са на второ място с 24.57%. По закон първата по брой депутати партия получава първия мандат за съставяне на правителство.

Преди два дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че ще покани всички партии в следващия парламент на разговори за съставяне на правителство.

"Не можем да подкрепим правителство, кадрувано от Бойко Борисов", каза Атанас Атанасов от ДСБ, която е част от коалицията.

От ПП-ДБ казаха също, че са започнали да анализират изборните резултати и че ще ги подобрят на следващите избори. "В тази кампания обиколихме над 1000 населени места. (...) В следващата кампания ще обиколим и останалите над 2000 населени места в страната да поговорим с всички български граждани", каза Асен Василев.

"Когато 60% от българските граждани не са избрали да гласуват, това показва за нас, че работата е пред нас", каза Кирил Петков. По думите му общото решение за неподкрепа на ГЕРБ е "на база на ценностите". "Българските граждани трябва да са сигурни, че когато гласуват за нас, това което обещаваме, това и ще спазим", добави той.

"Нашата оценка е, че на тези избори обединението ни не успя да постигне своя пълен потенциал", каза Христо Иванов от ДБ.

Според Асен Василев има сериозни проблеми с провеждането на изборите. "Има 5 пъти повече невалидни бюлетини - 45 000 невалидни бюлетини в тези избори при по-малко от 9000 в предишните, които имаха същия брой гласоподаватели", каза той.

Добави, че в 2234 секции ( 17%) има разминаване между регистрираните от машината и вписаните в протоколите гласове. В 2600 секции мобилните устройства не са предавали на живо броенето на бюлетините. "От 700 от най-рисковите секции само в 172 има реално видеонаблюдение с ясно показани бюлетини", каза Василев.

ГЕРБ и ПП-ДБ ще имат съответно 69 и 64 депутати в 49-ия парламент. На трето място е "Възраждане" с 37, ДПС - 36, БСП - 23 и "Има такъв народ" (ИТН) - 11. В неделя предстои Центрталната избирателна комисия да съобщи новия състав на Народното събрание.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG