Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия иска нови отстъпки от Запада, преди да удължи сделката за зърно в Украйна


Сергей Лавров, Анкара, 7 април
Сергей Лавров, Анкара, 7 април

Русия заплаши да провали споразумението за износ на зърно с Украйна вследствие на западни "пречки" пред износа на руски храни и торове. Това стана в петък по време на посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Турция.

Доставките на зърно от украински пристанища бяха блокирани от руските военноморски сили след началото на непредизвиканата война на Русия на 24 февруари. Това предизвика световна хранителна криза. През юли Киев и Москва постигнаха споразумение с посредничеството на Турция и ООН.

Лавров каза в петък, че ако Западът не премахне банковите и застрахователните ограничения, които възпрепятстват износа на руски стоки, ще се откаже от споразумението.

"Ако нямат желание да подходят честно към това, което (генералният секретар на ООН Антонио) Гутериш предложи и така упорито насърчава, ами нека да продължат да превозват съответните продукти от Украйна по суша, по железница и по река", каза Лавров. Той добави, че Русия ще работи "извън рамките на тази инициатива" за износ на собствените си продукти.

Споразумението първоначално трябваше да продължи 120 дни, като впоследствие беше удължавано два пъти. Второто удължаване, през март, беше за 60 дни и изтича в средата на май.

Лавров каза, че тъй като "няма по-нататъшен напредък в премахването на пречките пред износа на руски торове и зърно, ще помислим дали това споразумение е необходимо".

Според Москва удължаването на споразумението ще изисква редица отстъпки от страна на Запада, включително повторното присъединяване на руската държавна Росселхозбанк към международната платежна система SWIFT.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу каза, че е съгласен с искането на Русия за вдигане на пречките за износ на руски торове. Той добави, че на 27 април ще бъде официално открит първият блок на турската атомна електроцентрала "Аккую", изградена от руската "Росатом".

Украйна и Русия са водещи износители на зърно и сделката беше сключена в опит да се облекчи световната продоволствена криза, предизвикана от непровокираното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Русия пое ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН за месец април и се очаква Лавров да присъства на заседанията му в Ню Йорк на 24 и 25 април.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG