Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пентагонът оценява последствията от изтичането на документи за войната в Украйна


Сградата на Пентагона
Сградата на Пентагона

Министерството на отбраната на САЩ съобщи в неделя, че няколко правителствени служби правят оценка на последствията от изтекли секретни разузнавателни документи за войната в Украйна.

Те се появиха миналата седмица в социалните мрежи, като се твърди, че съдържат военни тайни на САЩ, свързани с Украйна, Китай и Близкия изток.

Според експерти по сигурността и американски правителствени източници, цитирани от Ройтерс, се подозира, че източникът на документите може да е в САЩ. Американските власти не са изключили възможността зад изтичането на информацията да стоят и проруски елементи.

Двама американски представители са казали пред агенцията в неделя, че не изключват документите да са били манипулирани, за да заблудят следователите за произхода им или за да разпространят невярна информация, която може да навреди на интересите на САЩ в сигурността.

Един от документите, датиран от 23 февруари и отбелязан с гриф "Секретно", описва подробно как противовъздушната система С-300 на Украйна ще бъде изчерпана до 2 май при настоящия темп на употреба.

Киев съобщи, че президентът Володимир Зеленски и високопоставени служители в сферата на сигурността са се срещнали в петък, за да обсъдят начини да предотвратят изтичането на данни.

В друг документ с гриф "Строго секретно", съдържащ разузнавателна информация на ЦРУ от 1 март, се казва, че израелското разузнаване Мосад насърчава протестите срещу плановете на премиера Бенямин Нетаняху да засили контрола над Върховния съд. Доколкото в сведението пише, че информацията е дошла по разузнавателни канали, това би означавало, че САЩ са шпионирали един от най-важните си съюзници в Близкия изток. Нетаняху определи твърденията в документа като "неверни и без каквато и да било основа".

В един от публикуваните документи се съдържат вътрешни разговори на южнокорейски представители, които дискутират натиск от САЩ върху Сеул да предостави въоръжение на Украйна и политиката на Южна Корея да не прави това.

Според двама пожелали анонимност американски представители документите показват ситуация отпреди повече от месец и не съдържат последните разузнавателни оценки на Пентагона.

Твърди се, че това може да е един от най-сериозните пробиви в американската сигурност от 2013 г. насам, когато бяха публикувани над 700 хиляди документа от Уикилийкс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG