Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди грузинци шестваха в подкрепа на Украйна и членство на Грузия в ЕС


Демонстранти се събират пред парламента на Грузия за събитието на 9 април.
Демонстранти се събират пред парламента на Грузия за събитието на 9 април.

Хиляди поддръжници на грузинската опозиция се събраха в неделя в Тбилиси, за да изразят подкрепата си за Украйна и за кандидатурата на Грузия за членство в Европейския съюз (ЕС).

Демонстрантите се събраха пред грузинския парламент за събитието, организирано под лозунга "Заедно в Европа" от Единното национално движение (ЕНД). То е основано от бившия президент Михаил Саакашвили, който днес е в затвора.

Шестващите в неделя скандираха "Да живее Миша" (Саакашвили). Опозиционният лидер излежава шестгодишна присъда за злоупотреба с власт по време на управлението му между 2004 и 2013 г. Саакашвили и международни правозащитни организации определят присъдата като политически мотивирана. Здравословното състояние на Саакашвили се влоши в затвора, където той неколкократно организира гладни стачки и казва, че е бил отровен.

Обръщайки се към участниците в митинга, председателят на ЕНД Леван Хабеишвили каза, че исканията на протестиращите включват "освобождаване на политическите затворници и провеждане на реформи". ЕС постави тези изисквания като условие за предоставяне на Тбилиси на официален статут на кандидат за членство.

Грузия подаде молба за членство в ЕС заедно с Украйна и Молдова в рамките на няколко дни след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. През юни лидерите на ЕС предоставиха официален статут на кандидати на Киев и Кишинев, но казаха, че Тбилиси първо трябва да осъществи реформи.

Правителството на управляващата партия "Грузинска мечта" е обвинявано в отстъпление от демокрацията, включително в хвърляне в затвора на опоненти, заглушаване на независими медии, тайно сътрудничество с Кремъл и отклоняване на страната от пътя ѝ към членство в ЕС.

Грузинското правителство "се контролира от Москва и наш дълг е да спасим родината си от руските марионетки", каза на митинга бившият грузински президент Гиорги Маргвелашвили.

През март десетки хиляди излязоха по улиците на Тбилиси, след като парламентът даде първоначална подкрепа на проектозакон за "чуждестранните агенти" - мярка, подобна на закона, използван от Русия за прекъсване на работата на медийни организации, включително Радио Свободна Европа (RFE/RL), и за потискане на инакомислието.

Под натиска на уличните протести от миналия месец грузинските законодатели се отказаха от законопроекта, който предизвика силни критики от страна на ЕС и САЩ.

"Грузинска мечта" твърди, че остава ангажирана с кандидатурата на Грузия за членство в ЕС и НАТО. Партийните лидери засилиха антизападната реторика, след като миналата седмица Вашингтон наложи визова забрана на четирима влиятелни грузински съдии за предполагаема корупция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG