Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай тренира "многопосочна блокада" на Тайван


Изтребител излита от кораб самолетоносач. Снимката е илюстративна.
Изтребител излита от кораб самолетоносач. Снимката е илюстративна.

Китайската армия проведе учения за въздушна и военноморска блокада около Тайван, като китайски самолетоносач се включи в бойните патрули, съобщи Ройтерс в понеделник.

Това е последният планиран ден от ученията. Китай обяви трите дни на учения в събота, след като тайванският президент Цай Инуън се върна в Тайпе от среща в Лос Анджелис с председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти.

Китай смята демократично управлявания Тайван за своя територия и никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави острова под контрола на Пекин. Правителството на Тайван категорично оспорва претенциите на Китай и осъжда ученията.

Китайската държавна телевизия съобщи, че самолети, включително бомбардировачи H-6 с ядрен потенциал, въоръжени с бойни ракети, и военни кораби са организирали учения, за да "формират ситуация на многопосочна блокада на острова".

Командването на Източния театър на Народноосвободителната армия съобщи, че самолетоносачът "Шандун" също е участвал в бойно патрулиране и от палубата му са излетели изтребители. Тайван наблюдава "Шандун" от в Тихия океан от няколко дни.

В понеделник тайванското министерство на отбраната публикува карта на дейностите на китайските военновъздушни сили за предходните 24 часа, на която се вижда, че четири китайски изтребителя J-15, базирани на самолетоносач, действат над Тихия океан на изток от Тайван. Сутринта в понеделник министерството е забелязало 59 военни самолета и 11 кораба около Тайван, както и група самолетоносачи "Шандун", която е провежда учения в западната част на Тихия океан.

В неделя японското министерство на отбраната съобщи, че "Шандун" е провел въздушни операции във водите в близост до японските острови Окинава. Между петък и неделя изтребители и хеликоптери са излитали и кацали на самолетоносача 120 пъти, като самолетоносачът, три други военни кораба и спомагателен кораб са се доближили на 230 км от японския остров Мияко.

Япония следи военните учения на Китай около Тайван "с голям интерес", а "значението на мира и стабилността в Тайванския проток е важно не само за сигурността на Япония, но и за стабилността на международната общност като цяло", каза в понеделник пред репортери главният секретар на правителството Хироказу Мацуно. Вашингтон съобщи, че също наблюдава внимателно китайските учения.

На южния японски остров Окинава се намира голяма военновъздушна база на САЩ. През август 2022 г., когато Китай организира военни учения в знак на протест срещу посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе, китайски ракети се приземиха в изключителната икономическа зона на Япония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG