Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Спрете да спирате Брюксел". Как Партията на кучето с две опашки спечели младите унгарци


Привърженици на Партията на кучето с две опашки по време на шествие в Будапеща през 2018 г.
Привърженици на Партията на кучето с две опашки по време на шествие в Будапеща през 2018 г.

Преди години тя обещаваше безплатна бира и вечен живот, а сега е най-разпознаваемата опозиционна политическа сила сред по-младите в Унгария. Партията на кучето с две опашки все още не е влизала в парламента, но вече има свои представители в местната власт.

Зрителите на унгарската обществена телевизия вероятно не са очаквали да видят голямо жълто пиле в костюм да кудкудяка пет минути по време на предизборна програма.

Тази сцена беляза парламентарния вот в Унгария през 2018 г. Целта на провокацията беше да привлече внимание към факта, че опозиционните партии получават право на кратка изява в контролираните от управляващите обществени медии веднъж на четири години.

Идеята беше на добилата известност с абсурдния си хумор и иронични публикации в социалните мрежи Партия на кучето с две опашки (MKKP). Макар сред основните ѝ послания в миналото да са били откровено несериозни обещания като безплатна бира и вечен живот, днес някои проучвания ѝ отреждат първото място сред опозиционните сили в предпочитанията на унгарците под 40 години.

През февруари местната социологическа агенция Median измери рейтинга на MKKP на едва 3 процентни пункта зад управляващата партия Фидес на дългогодишния премиер Виктор Орбан сред избирателите на възраст между 18 и 39 години.

"Когато опозицията изглежда неспособна, и MKKP, и [крайнодясното] движение "Наша родина" стават по-силни", коментира политологът Балинт Руф. "Но докато последното се засилва от инертния гняв на хората, подкрепата за MKKP се увеличава от чувството за безнадеждност."

Началото

Началото датира от 2006 г. и е поставено от 42-годишния художник и графичен дизайнер Гергели Ковач в югоизточния унгарски град Сигет, известен с едноименния си музикален фестивал и младежката си култура.

При първия си опит да влязат в политиката на местно ниво Ковач и съпредседателката на MKKP Сузи Дада, известна още като Жужана Дом, обещаха на гласоподавателите, че ще построят планина - екзотична идея, особено за този равнинен регион на Унгария.

Кучето с две опашки официално се превърна в политическа партия през 2014 г. Това стана след тогавашните парламентарни избори, осигурили третия премиерски мандат на Орбан, обвиняван в отстъпление от демократичните ценности заради авторитарния си и евроскептичен стил на управление.

В началото опозиционната партия залагаше на абсурдния си хумор, ангажирайки се със запълване на дупката в озоновия слой.

В началото опозиционната партия залагаше на абсурдния си хумор, ангажирайки се със запълване на дупката в озоновия слой. В течение на над десетгодишното управление на Орбан обаче MKKP постепенно се обърна към по-сериозната политика. Включително и като реагира на правителствената кампания срещу Европейския съюз "Спрете Брюксел" със свои билбордове "Спрете да спирате Брюксел".

Кучето с две опашки не се поколеба да осмее и риториката на управляващите срещу мигрантите, разпространявайки плакати с надписи на английски език като "Извиняваме се за нашия министър-председател" или "Кампанията за омраза ви обича".

Историята

Шеговитите партии имат богата история в Централна Европа. През 1911 г. Партията на умерения прогрес в границите на закона на чешкия писател Ярослав Хашек провежда кампания за задължителен алкохолизъм и за повторно въвеждане на робството.

Със своя ироничен хумор Партията на любителите на бирата в Полша получи 16 места в парламента през 1991 г. на първите свободни избори в страната след разпадането на Съветския съюз. Две години по-късно се разпадна.

Гергели Ковач, съпредседател на Партията на кучето с две опашки.
Гергели Ковач, съпредседател на Партията на кучето с две опашки.

Подобен пример е и австрийската Бирена партия, основана през 2014 г., която спечели 1,8% от гласовете на местния вот във Виена през 2020 г. Сред обещанията ѝ бяха поставяне на фонтан с наливна бира, повече права за животните и по-бърз преход към възобновяема енергия.

Пробивът

Въпреки своя забележим възход, досега Партията на кучето с две опашки не е успявала да премине 5-процентовата бариера за влизане в унгарския парламент.

"Няма да плача, защото не сме в парламента", каза по този повод Гергели Ковач пред унгарската редакция на Радио Свободна Европа. "Можете да направите повече на местно ниво."

След местните избори през 2019 г. петима членове на партията (включително и двамата ѝ съпредседатели) спечелиха общински постове. Ковач стана съветник в 12-и район на Будапеща, а Дада - зам.-кметица на 9-и район.

През 2020 г. мрежата от активисти на партията помагаше на възрастни хора по време на пандемията от COVID-19. А след непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г. събраха 3 милиона форинта (8700 долара) за украински бежанци.

Офис на унгарската Партия на кучето с две опашки.
Офис на унгарската Партия на кучето с две опашки.

Активността на местно ниво видимо се отплати на MKKP и от 1,73% подкрепа на парламентарните избори през 2018 г. резултатът ѝ през 2022 г. се повиши до 3,27%.

"Сега, когато сме в [общинските] съвети, е трудно да се каже [какви сме], тъй като изглежда, че сме политици", каза Ковач пред Радио Свободна Европа преди вота през 2022 г. "Сега имам чувството, че съм опозиционен политик."

Парите

Влизането в политиката обаче не се размина без скандал и разцепление - двама от влезлите в местната власт през 2019 г. представители на MKKP напуснаха партията.

Атила Палмай беше един от отцепниците, преминавайки към центристката опозиционна партия Momentum. Той критикуваше Партията на кучето с две опашки за липса на финансова прозрачност.

Нямаше финансов контрол върху това кой какво харчи и беше неприемливо объркано.

"Нямаше финансов контрол върху това кой какво харчи и беше неприемливо объркано. Когато повдигнахме въпроса, всичко, което получихме, бяха атаки", каза той пред унгарската редакция на Радио Свободна Европа.

Бившият финансов директор на партията Суза Сирмай потвърди думите на Палмай.

"Алтернативен поход за мир", организиран в Будапеща от Партията на кучето с две опашки, 15 март 2018.
"Алтернативен поход за мир", организиран в Будапеща от Партията на кучето с две опашки, 15 март 2018.

"Сблъсках се с изключителна небрежност… без записи или фактури [и] недостиг на пари в брой", каза Сирмай. "Но основният проблем беше, че лидерите не бяха склонни да следват регулациите, тъй като [просто] се стремяха към успех."

Според източници, запознати с дейността на партията, пожелали да останат анонимни, финансовите записи все още се съхраняват в тетрадки. Подход, който може да бъде разбран, когато боравиш с хиляди форинти, но не и с милиони.

В момента годишният бюджет на партията е 200 милиона форинта (около 580 000 долара), от които 150 милиона идват от държавата за финансиране на различни проекти.

И докато партията има повече от 7000 активисти (или, както партиен гласи партийният жаргон, "пасивисти"), броят на действителните членове остава едва под 100. Критиците на MKKP казват, че това означава, че само малък брой хора в партията вземат решения, което води до поддържане на статуквото.

Наред със съмненията, свързани с управлението на партийните финанси, формацията е обвинявана и, че обезсмисля опозиционния вот, който привлича.

Партията на кучето с две опашки не беше сред опонентите на Орбан, които през 2022 г. се обединиха зад кандидатурата на консервативния кандидат Питър Марки-Зай. Четири години по-рано пък бившият социалистически премиер и предшественик на Орбан - Гордън Байнай, каза, че всеки глас за MKKP е глас за Фидес.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG