Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вулканът Шивелуч изригна и засипа с пепел руския полуостров Камчатка


Кадър от изригването на вулкана Шивелуч.
Кадър от изригването на вулкана Шивелуч.

Един от най-активните вулкани в Русия изригна във вторник, изхвърляйки огромен облак пепел високо в небето и затрупвайки близките села със сива вулканична пепел.

Изригването му предизвика предупреждение за авиацията около Далечния източен руски полуостров Камчатка.

Вулканът Шивелуч изригна малко след полунощ. Около шест часа по-късно беше изхвърлил облаци от прах над площ от 108 000 кв. километра.

Близките села бяха затрупани от сива пепел с дълбочина до 8,5 см, а височината на стълба от вулканична пепел, избълван от вулкана, достигна 20 000 метра над морското равнище.

Заради облака от вулканична пепел, разнесъл се и над населени места в Уст-Камчатския регион, местните учреждения и училища останаха затворени, а на хората там беше препоръчано да не напускат домовете си.

В едно от селата в района - Ключи, слоят вулканична пепел след изригването на Шивелуч е достигнал 8,5 сантиметра, което е рекорд в това населено място за последните 60 години.

Успоредно с изригването на Шивелуч в акваторията на Авачинския залив, край югоизточното крайбрежие на Камчатка, беше регистрирано земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер, съобщи БТА.

Кадър от близкото село Ключи, затрупано от вулканична пепел.
Кадър от близкото село Ключи, затрупано от вулканична пепел.
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG