Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални отново е в изолатор, след като екипът му разкри доставки на зеле в затвора на завишени цени


Алексей Навални в затвора.
Алексей Навални в затвора.

Руският опозиционер Алексей Навални за пореден път е вкаран в затворнически изолатор. Критикът на Путин съобщи, че отново е наказан с 15-дневна изолация само три дни след изтичането на предишното му наказание.

Това се случва непосредствено след като неговия екип публикува свое разследване, което разкрива, че затворническите власти в Русия купуват зеле за лишените от свобода на завишени цени.

През февруари 2021 г. Навални беше осъден на 2 години и половина затвор, защото е нарушил свое предишно условно освобождаване, докато се лекуваше в Германия от отравянето си в Сибир през 2020 г., за което обвинява Кремъл.

През март 2022 г. той получи отделна присъда от 9 години затвор по обвинения в злоупотреба чрез измама, които той и поддръжниците му многократно са отхвърляли като политически мотивирани.

Разследването за доставките на зеле в руските затвори разкрива, че при цена на едро през лятото от 6 рубли за килограм затворническата администрация е купувала големи количества за 27,50 рубли на килограм. Екипът на Навални предполага, че става въпрос за корупционна схема.

“Тук всеки получава своето: от шефа на Федералната служба за изпълнение на наказанията Гостев, който педантично игнорира безумните цени, до ръководството на [затворническите] колонии”, написа критикът на Кремъл, визирайки назначения през 2021 г. от Путин Аркадий Гостев. По думите на Навални “системата ще краде на всички нива, защото това е целият ѝ смисъл”.

В момента критикът на Путин се намира в руска трудова колония и през последните шест месеца е прекарал повече от 100 дни в изолация. От 1 януари насам десетки активисти, адвокати и лекари в Русия призоваха руския президент Владимир Путин, Генералната прокуратура и президентския Съвет по правата на човека да се намесят на фона на съобщенията, че здравето на Навални драстично се е влошило.

Самият Навални написа в Туитър, че е отслабнал с 8 килограма по време на последния си престой в изолатора. Адвокатът му Вадим Кобзев на 7 април в трудовата колония, където се намира Навални, е била извикана линейка заради влошеното му здраве в резултат на стомашно заболяване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG