Връзки за достъпност

Извънредни новини

България подкрепя европейската интеграция на Босна и Херцеговина, каза външният министър


Министърът на външните работи Николай Милков (дясно) и министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович (ляво).
Министърът на външните работи Николай Милков (дясно) и министърът на външните работи на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович (ляво).

Българските институции биха могли да имат ролята на адвокат за Босна и Херцеговина в европейските институции. Това каза на брифинг за медиите външният министър на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович, цитиран от БТА. Той е в България по покана на външния министър Николай Милков.

Милков потвърди подкрепата на България за европейската интеграция на Босна и Херцеговина. "Бихме могли да работим в рамките на ЕС за това Босна и Херцеговина да бъде третирана по един по-благоприятен начин", каза той.

"Тук, в България много по-добре разбират този наш труден път към Европейския съюз (ЕС), по който е необходимо да променим законодателството, цялата атмосфера и да се премине към съвсем друга система", каза още той и добави, че някои западни държави не разбират това така добре.

В края на миналата година Съветът на ЕС взе решение Босна и Херцеговина да получи на статут на кандидат за присъединяване към ЕС. Дългият процес на преговорите за членство обаче ще започне след изпълнение на няколко условия.

Има поле за подобряване на двустранното сътрудничество - в областта на икономиката, на стокообмена, движението на хора, каза още Конакович.

Той отбеляза и присъствието на български войници на територията на Босна и Херцеговина, част от мисията EUFOR (многонационалните сили на Европейския съюз за стабилизиране) . "Това показва, че заедно градим сигурността и стабилността в този регион", добави Конакович.

Той определи нелегалната миграция като общо предизвикателство пред Западните Балкани, които могат да положат усилия "за подобряване на ситуацията".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG