Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За мен е важно да бъда подривна". Июн Ли, която не се страхува да предизвиква с разказите си


Июн Ли, 2008 г.
Июн Ли, 2008 г.

Като малка тя открива таланта си да пише в комунистически Китай, но решава, че не иска да го използва за политическа пропаганда. Днес Июн Ли е многократно награждавана авторка на Запад, а този месец спечели и наградата ПЕН/Фокнър за своята "Книга за гъската". Ли е Човек на деня на Свободна Европа.

Июн Ли емигрира от Китай в САЩ, когато е на 23, за да учи имунология. Скоро обаче решава, че иска да се занимава с творческо писане и се записва на курс. Над 20 години по-късно със своята „Книга за гъската“, написана на английски, си спечелва престижната литературна награда ПЕН/Фокнър.

"Дълбоко съм поласкана, развълнувана и благодарна за тази награда", каза тя след обявяването на победителя на 4 април.

"Да напишеш роман е като да изпратиш послание в бутилка към неизвестното. Получаването на това признание е трогателно потвърждение, че някой е намерил бутилката и е прочел посланието".

Ли открива таланта си да пише още в юношество в комунистически Китай, където създава дълги, трогателни пропагандни материали, знаейки, че не вярва на нищо от написаното. Тя разказва пред Ню Йорк Таймс за случай, в който след произнасянето на подобна патриотична реч тя поглежда към публиката си и с ужас вижда сълзи по лицата на хората, изненадана колко дълбоко са ѝ повярвали.

"Книга за гъската"
"Книга за гъската"

"Знам, че китайският (език) е красив. Обичам поезията му. Но в момента, в който заговоря, винаги си мисля за онзи ден, в който трогнах хората до сълзи", казва тя.

Няколко години след като се премества в САЩ през 1996 г., тя се отказва от науката и решава да пише. Скоро е включена в списъка на 21-те най-добри млади американски писатели според елитното списание Гранта, а два нейни разказа са адаптирани на голям екран от американския режисьор от китайски произход Уейн Уанг.

"Хората си мислеха: "Ето една много мила китайка, която може да пише на английски" - но аз не съм от този тип мила, дружелюбна дама, която може и просто да пише малко", казва Ли пред Гардиън.

"За мен е важно да бъда подривна. А част от това да бъдеш подривен е да не следваш историите, които са най-удобни".

Първият ѝ сборник с разкази е издаден през 2005 г. Отначало тя пише предимно за Китай, като по-късно местата, където се развиват историите ѝ, се преместват на запад. "Книга за гъската" например е базирана в провинциална Франция след Втората световна война.

Тя разказва странна история за близко приятелство между две тийнейджърки в малко село, които започват да пишат разкази, изпълнени с насилие.

Днес Ли е на 49 години и живее в Пенсилвания, САЩ, където преподава творческо писане. Има 10 издадени книги и е носителка на редица награди и стипендии, сред които "Гугенхайм" и "Макартър".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG