Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата е похарчила над 500 млн. лева за избори през последните две години според доклад


Графика на разходите за избори на Института за развитие на публичната среда
Графика на разходите за избори на Института за развитие на публичната среда

България е похарчила близо 520 милиона лева от държавния бюджет за организиране на избори от 2021 г. насам. Това съобщи в четвъртък Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС).

В последните две години в страната се проведоха пет парламентарни избора и един за президент и вицепрезидент.

Сумата, посочена в доклада на ИРПС, включва разходите за подготовката и провеждане на изборите, трансферите за закупуване и поддръжка на устройствата за машинно гласуване, както и осигуряването на видеонаблюдение за изборите на 2 април тази година.

Според данните най-голямото перо в разходите за избори през изследвания период са средствата за възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии – общо 149,1 милиона лева.

Изборите през 2021 г. дойдоха след многохилядни антиправителствени протести, които започнаха през лятото на 2020 г. От петте парламентарни избори до момента само един път избраните партии успяха да сформират правителство.

То беше с мандата на новосъздадената тогава партия "Продължаваме промяната" и в коалиция с "Демократична България", БСП и "Има такъв народ" (ИТН). Правителството се разпадна след изтеглянето на ИТН през лятото на 2022 г. Оттогава управлява служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG