Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин е посетил окупирани региони в Украйна според Кремъл


Владимир Путин с генерал-полковник Михаил Теплински, командир на Въздушно-десантните войски (вляво), и генерал-полковник Олег Макаревич, командир на Днепърската група войски.
Владимир Путин с генерал-полковник Михаил Теплински, командир на Въздушно-десантните войски (вляво), и генерал-полковник Олег Макаревич, командир на Днепърската група войски.

Руският президент Владимир Путин е направил посещение в окупирани региони на Украйна - Херсонска и Луганска област, според съобщения от Кремъл. Не се уточнява кога точно е направено посещението.

Това е първото пътуване на Путин в Херсонска и Луганска област от началото на войната. През март той посети по тъмно Мариупол, който беше превзет от Русия през май миналата година и почти разрушен. Все още няма официални реакции от украинските власти.

Видео показва как Путин излиза от хеликоптера си Ми-8 в светлата част на деня, а след това кортеж от джипове влиза в град Хеническ, който се е превърнал в център на окупираната част от Херсонска област. Когато Путин излиза от джипа, той е посрещнат от Олег Макаревич, командир на групата "Днепър". Той веднага докладва, че неговата групировка "поема отбраната според указанията".

Първото съобщение е публикувано на уебсайта на Кремъл в 7:15 ч. Освен генерал-полковник Макаревич в него се споменава и генерал-полковник Михаил Теплинский, командир на Въздушно-десантните войски. Би Би Си припомня, че ден по-рано американски военни експерти и британското разузнаване съобщиха, че Теплински се е върнал на фронта след предполагаемото си отстраняване през януари, за да подсили настъплението към Бахмут в Донецка област.

Според репортаж на държавната телевизия "Русия-24", Путин не е пестил похвалите си за генерал-полковник Теплински, като се е обърнал към него на среща в щаба на Днипро.

Пресслужбата на Кремъл твърди, че Путин е посетил и друг щаб - "Восток", който е на руската Федерална служба за охрана, "в Луганската народна република". Твърди се, че именно там му е докладвал генерал Лапин. Пътуванията "не са били предварително подготвени", според съобщенията на Кремъл.

Посещението на Путин в Мариупол на 19 март беше тайно, по тъмно. В Мариупол бяха убити голям брой цивилни граждани. На публикуваните тогава кадри Путин обикаля града и разговаря с хора, които украинските медии бързо разпознаха като проруски активисти.

Сега, според на Кремъл, Путин "поздравил военнослужещите с Великденския празник и им е подарил копия на икони".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG