Връзки за достъпност

Извънредни новини

Г-7 предупреди Русия, че ще има тежки последици, ако използва ядрено оръжие


Външните министри на страните от Г-7 Аналена Баербок, Антъни Блинкен, Йошимаса Хаяши, Мелани Жоли, Катрин Колона, Антонио Таяни и заместник-генералният секретар на Европейската служба за външна дейност Енрике Мора в началото на срещата в Каруизава.
Външните министри на страните от Г-7 Аналена Баербок, Антъни Блинкен, Йошимаса Хаяши, Мелани Жоли, Катрин Колона, Антонио Таяни и заместник-генералният секретар на Европейската служба за външна дейност Енрике Мора в началото на срещата в Каруизава.

"Всяко използване на химически, биологични или ядрени оръжия от страна на Русия ще бъде посрещнато с тежки последици. Това се казва в изявление на външните министри на страните от Г-7. В него те осъдиха руската "безотговорна ядрена реторика" като "неприемлива" и призоваха Китай да действа като отговорен член на международната общността, съобщи Ройтерс.

Русия планира да разположи тактическите си ядрени оръжия в Беларус по протежението на границата на страната с Полша. Планът на Москва е бункерите за складиране на оръжието да бъдат готови до 1 юли. Москва твърди, че е била принудена да предприеме тази стъпка от разширяването на военния алианс на НАТО към границите на Русия.

Министрите направиха изявленията си при приключване на тридневната си среща в японския курортен град Каруидзава. В комюникето се казва, че двойният въпрос за руската военна намеса и опасенията от подобни действия от страна на Китай срещу Тайван, са били във фокуса на срещата.

"Безотговорната ядрена реторика на Русия и заплахата ѝ да разположи ядрени оръжия в Беларус са неприемливи", се казва в изявлението на министрите.

"Оставаме решени да засилим санкциите срещу Русия, да ги координираме и да ги прилагаме изцяло", се казва още комюникето, публикувано след срещата. "Не може да има безнаказаност за военни престъпления и други жестокости, каквито са руските нападения срещу цивилни граждани и жизненоважна гражданска инфраструктура", казват в документа министрите.

Те се договориха също така да продължат да оказват максимална подкрепа на Украйна.

Документът от срещата на външните министри е подготвен като образец за световните лидери, който да използват на срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в Хирошима следващия месец. Той засяга Иран, Мианмар, разпространението на ядрени оръжия и други въпроси, но две кризи се открояват: Нарастващите заплахи от страна на Китай и военните му маневри около демократичен Тайван, и нахлуването на Русия в Украйна.

Настоящата офанзива на Русия до голяма степен е спряна, а Украйна подготвя контранастъпление, но в световен мащаб е широко разпространено безпокойството от многократните заплахи на руския лидер да използва тактически ядрени оръжия, отбелязва Асошиейтед прес.

Групата (Г-7) включва икономически най-големи държави – Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония, които заедно представляват около 65% от БВП в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG