Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Щангата не ми тежеше". Трикратният европейски шампион по вдигане на тежести Ангел Русев


Ангел Русев
Ангел Русев

В неделя той стана носител на европейски титли по вдигане на тежести от три поредни години. Последната посвети на новородения си син. Ангел Русев е Човек на деня на Свободна Европа.

Един 21-годишен русенец покорява върховете на европейските първенства по вдигане на тежести вече трета година поред. Става дума за Ангел Русев, който в неделя взе европейската титла в категория до 55 кг в Eреван.

Пред бТВ Русев каза, че си е обещал да спечели титлата като символичен подарък за 40-ия ден на новородения си син.

"По-сладко ли е да бъдеш баща-шампион? Абсолютно! Това е най-хубавото усещане в живота ми. Такова усещане не съм имал", каза Русев пред бТВ след победата.

"Щангата не ми тежеше. Не знам какво се случваше през цялото време на изхвърлянето. Спомних си какво ми каза треньорът и просто казах: "Вдигам я, ако трябва, ще се контузя, но ще вдигна", добавя той.

Русев взе титлата от втория опит, като не му се наложи да прави трети. Той започна със 135 килограмова щанга, а след това вдигна и 141 кг. Русев спечели и бронз в категория до 61 кг. на европейското в Ереван.

Той спечели златни медали през 2021 г. в Москва и през 2022 г. в Тирана. Предстоят му още две състезания по-късно през годината, на които ще стане ясно дали ще се класира и за летните Олимпийски игри в Париж през 2024 г.

Русев има и бронзов медал от Световното първенство в Ташкент през 2021 г., както и второ място на Европейското първенство в Батуми, Грузия през 2019 г.

Русев е част и от националния отбор, който завърши на първо място в отборното класиране на Европейското първенство в Тирана през 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG