Връзки за достъпност

Извънредни новини

Двама машинисти влизат в затвора за влаковата катастрофа в Хитрино


При влаковата катастрофа в Хитрино в края на 2016 г. имаше седем жертви, а 29 души пострадаха.
При влаковата катастрофа в Хитрино в края на 2016 г. имаше седем жертви, а 29 души пострадаха.

Машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков окончателно влизат в затвора за причиняване на влаковата катастрофа в Хитрино през декември 2016 г. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), който потвърди присъдите им съответно 15 и 10 години затвор.

При тежкия инцидент загинаха седмина души, а други 29-има бяха ранени. Двамата машинисти бяха обвинени за това, че влакът се е движил с твърде висока скорост при навлизането си в гарата. Според прокуратурата композицията е навлязла в жп отклонението на Хитрино със скорост от 78 км/ч при разрешени 40 км/ч.

Според окончателното решение на ВКС първият машинист Димитър Михнев е преминал през предупредителния светофор, като не изпълнил задължението да намали преди достигане до входния светофор. Помощник-машинистът Радослав Петков не е обявил ясно сигнала по начин, който да позволи на колегата му да възприеме съобщението.

По време на разследването беше установено, че последвалият след катастрофата взрив е бил предизвикан от изтичане на пропилен от едната цистерна. Според една от експертизите експлозията е станала заради волтова дъга, но друго заключение изключи тази версия.

Вещите лица, ангажирани с казуса, установиха още, че взривилата се цистерна е била произведена през 1971 г., но е получила сертификат за годност, въпреки че е била с по-тънки стени от предвиденото в международните стандарти за превоз на опасни товари. Освен това по вътрешността ѝ е имало наслагвания, които е било задължително да се почистват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG