Връзки за достъпност

Извънредни новини

България въвежда временна забрана на вноса на зърно, мляко и месо от Украйна


Министърът на земеделието Явор Гечев
Министърът на земеделието Явор Гечев

България временно ще забрани вноса на зърно, мляко, месо и други храни с произход Украйна. Такова решение гласува в сряда Министерският съвет, след като подобни решения по-рано взеха Полша, Унгария и Словакия.

Това се случва, след като преди близо година Брюксел реши да премахне митата на стоките от Украйна в знак на солидарност със страната, която беше нападната от Русия и чиято икономика разчита до голяма степен на селскостопанска продукция. През последните месеци обаче земеделските производители в България организираха редица протести срещу улеснения внос, като казаха, че той подбива местния пазар.

В сряда министърът на земеделието Явор Гечев и министърът на икономиката Никола Стоянов дадоха съвместен брифинг, на който съобщиха, че служебното правителство е взело решение за временна забрана на вноса на близо 20 хранителни продукта от Украйна. Те включват пшеница, пшенично брашно, слънчоглед, мед, сурово и сухо мляко, яйца, птиче месо, свинско месо, овче и козе месо, вино, етилов алкохол и други.

Забраната ще влезе в сила на 24 април и ще важи до 30 юни тази година. Разрешен остава транзитът на стоки от Украйна, предназначени за трети държави, през територията на България.

"Надяваме се това решение да е глас по отношение на искането на решение от Европейската комисия. Считаме, че когато една държава има проблеми, целият Европейски съюз (ЕС) има проблеми", каза Явор Гечев.

Двамата министри посочиха още, че очакват дебата с Европейската комисия (ЕК) и другите европейски държави, така че да бъде намерено устойчиво "общоевропейско решение". По-късно в сряда предстоят разговори между еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис и съответните министри от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Очаква се ЕК да предложи на петте страни общи единни мерки, които да важат до 30 юни. Предложението, видяно от кореспондент на Радио Свободна Европа в Брюксел, предвижда временната забрана да обхване значително по-ограничен брой стоки от този, включен в българското решение - само пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.

В сряда говорител на Европейската комисия каза също така, че ЕС подготвя допълнителна помощ в размер от 100 милиона евро в подкрепа на фермерите в страните, граничещи с Украйна, които са засегнати от увеличения внос.

До ситуацията се стигна, след като през май 2022 г. ЕС премахна митата и квотите за внос на няколко стоки от Украйна, за да подпомогне страната и да улесни достъпа ѝ до пазари извън ЕС. По това време близо 20 млн. тона украинско зърно бяха блокирани вследствие на войната, която Русия започна.

Първоначално целта беше зърното да минава транзитно през ЕС напът за традиционните си пазари, като впоследствие производителите сигнализираха, че то наводнява и вътрешните пазари на страните членки и подбива местните цени.

Украйна е един от най-големите износители на жито и слънчоглед в света, блокирането на износа ѝ заради войната предизвика продоволствена криза и повишени цени миналата година.

Каква е връзката между евтиното зърно от Украйна и цената на хляба и олиото в магазина
please wait

No media source currently available

0:00 0:39:03 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG