Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха за нисък дефицит и запазване на данъците


Архивна снимка на Деница Сачева от ГЕРБ.
Архивна снимка на Деница Сачева от ГЕРБ.

Присъединяване към еврозоната, нисък дефицит и запазване на данъците - това остават общите цели на двете най-големи групи в парламента - ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ).

Техни представители обсъдиха възможностите за изготвяне и приемане на бюджет за 2023 г. Двете коалиции остават разединени по въпроса за това дали и кога трябва да се внесе бюджетът.

От миналата седмица двете първи формации провеждат поредица от срещи, на които търсят решение на различни въпроси. Във вторник те съобщиха, че са постигнали съгласие за избор на председател на Народното събрание и парламентарни комисии, както и законодателна програма. В сряда, след приключилото първо заседание на парламента, на което бяха избрани негов председател и зам.-председатели, ГЕРБ и ПП-ДБ говориха за финансовата и икономическата политика.

"Оставаме обединени около това, че еврозоната е наша обща цел, че трябва да има 3% бюджетен дефицит и да няма разходи, които да не могат да бъдат оптимизирани", каза Деница Сачева от ГЕРБ на брифинг в парламента след срещата. Тя добави, че двете формации са обединени около това да не се повишават данъците.

"Имаме различие по това дали трябва да се внесе бюджет. Ние призовахме да се внесе бюджет максимално бързо, защото ако се стигне до средата на юни без приет бюджет, това ще създаде значителни затруднения във финансовата система на страната", каза Асен Василев от ПП.

По думите му, за да има бюджет до средата на юни, процесът трябва да започне след една-две седмици. Пет парламентарни седмици са нужни за приемането на план-сметката на държавата, каза той.

ГЕРБ е на мнение, че бюджет трябва да бъде внесен от редовно правителство, всички останали варианти са "аварийни възможности".

От ГЕРБ и ПП-ДБ съобщиха, че ще поискат информация от Министерството на финансите и ще очакват среща с експертите от ресорното ведомство за публичните финанси.

След последните парламентарни избори на 2 април в парламента влязоха шест политически сили - ГЕРБ-СДС с 69 депутати, ПП-ДБ с 64, "Възраждане" - с 37, ДПС - с 36, БСП - с 23 и "Има такъв народ" - с 11 народни представители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG