Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трафикът на кокаин към Европа през Антверпен расте. Заловената дрога е скочила два пъти за година


Една от по-големите пратки с кокаин, заловени на пристанището в Антверпен през 2021 г.
Една от по-големите пратки с кокаин, заловени на пристанището в Антверпен през 2021 г.

Количеството кокаин, заловено през 2022 г. на пристанището в Антверпен се е увеличило над два пъти в сравнение с предходната 2021 г.

Белгийският град е един от основните входове за наркотрафика към Европа. Затова скокът на заловеното количество кокаин там се смята за сигурна индикация за увеличаващото се потребление на Стария континент, съобщава Би Би Си в свой репортаж по темата.

През миналата година властите в Антверпен са конфискували рекордните 110 тона кокаин, а през предходната - 52,5 тона. Това заловено количество дрога е толкова голямо, че през 2022 г. местните инсинератори са се оказали недостатъчно, за да бъде изгорен наркотикът достатъчно бързо.

Според някои оценки само 10% от кокаина, пристигащ на пристанището, се залавя, а останалата част отива в Нидерландия за разпространение по всички краища на Европа.

"Кокаиново цунами"

Началникът на митницата в Антверпен признава пред Би Би Си, че "с това кокаиново цунами никога няма да спечелим битката". А битката прераства във война по улиците на Антверпен. През януари 11-годишно момиче беше убито при престрелка между банди, свързани с търговията с кокаин в града.

Голяма пратка с кокаин, конфискувана от властите в Антверпен през април 2021 г.
Голяма пратка с кокаин, конфискувана от властите в Антверпен през април 2021 г.

Белгийският министър на правосъдието Винсент ван Квикенборн пък живее с охрана на неизвестен адрес през последната година, след като полицията разкри заговор за неговото отвличане, а пред дома му беше открита кола с огнестрелни оръжия.

"С прането на пари и корупцията, която сега е безгранична по отношение на сумите, които могат да бъдат предложени на докери, полицаи и други хора - как искате да имаме някакъв контрол върху престъпните организации", казва пред Би Би Си белгийският разследващ съдия Мишел Клайз.

Агенцията на ООН за наркотиците съобщава, че производството на кокаин се е увеличило с една трета между 2020 и 2021 г., което е рекордно високо ниво и най-голямото увеличение на годишна база от 2016 г. насам.

През пролетта на 2019 г. в Черно море изплуваха 170 килограма кокаин с високо качество, а през миналата година българи бяха арестувани за трафик на кокаин в Испания и Мартиника, което показва, че ситуацията в България е част от европейския проблем.

Подводници до Европа и Африка

Антверпен не е единственият вход за трафика на кокаин в Европа. През март тази година испанските власти заловиха самоделна подводница в района на Галисия.

Дължината на плавателния съд беше почти 22 метра, изработена от фибростъкло. Макар че беше намерена празна, местната полиция е убедена, че подводницата е била използвана именно за трафик на кокаин.

Заловената през 2019 г. в Испания подводница за трафик на кокаин, натоварена на влекач.
Заловената през 2019 г. в Испания подводница за трафик на кокаин, натоварена на влекач.

През 2019 г. друга подводница беше заловена отново близо до Галисия. Тогава тя беше проследена от службите на няколко държави. Пътят ѝ беше тръгнал от бразилските тропически гори край река Амазонка през Атлантическия океан с кокаинов товар на стойност 150 млн. долара.

"Повече от 20 години трафикантите използват подводници, за да достигнат до Африка и Европа, но тези две са първите, които сме заловили", казва пред Би Би Си Антонио Мартинес Дуарте от испанската национална полиция.

Смята се, че стотици самоделни подводници са стигнали до Европа, която е най-големият пазар на кокаин след САЩ. Всяка успешна мисия представлява огромен триумф за механиците, които конструират плавателните съдове в дълбините на южноамериканската джунгла, най-вече в Гвиана и Суринам, отбелязва още Би Би Си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG