Връзки за достъпност

Извънредни новини

Военното ръководство се опитва да убеди Путин да премине в отбрана, сочи доклад


Руският президент Владимир Путин изнася годишното си обръщение към Федералното събрание в Москва, 21 февруари 2023 г.
Руският президент Владимир Путин изнася годишното си обръщение към Федералното събрание в Москва, 21 февруари 2023 г.

Руското военно ръководство вероятно се опитва да убеди президента Владимир Путин да премине към отбранителни операции, сочи доклад на независимия Института за изследване на войната (ISW).

Според анализаторите Министерството на отбраната на Русия е сигнализирало на висшето ръководство за значителните усилия за набиране на 400 000 военнослужещи, които да защитят съществуващата фронтова линия.

Съобщава се, че "руското военно командване също така премества наборници, за да задържи руски позиции в Крим и може би планира да подготви други ресурси, за да гарантира, че Русия може да задържи някои позиции след кулминацията на потенциална украинска контраофанзива“.

Докладът идва на фона подготвяното от украинската армия контранастъпление срещу Русия, която окупира част от територията на Украйна.

ISW съобщава, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов вероятно са наясно със заплахата от украинска контранастъпление. Но също така вероятно ще продължат да изпращат попълнения, за да подсилят "безсмислените настъпателни операции по заповед на Путин".

"Източници от Кремъл по-рано съобщиха, че Путин предпочита лоялността пред компетентността и това мнение вероятно пречи на Шойгу и Герасимов да се съсредоточат върху създаването на оптимални условия за ефективна отбрана", заключава Институтът за изследване на войната.

Русия, която през 2014 г. окупира украинския полуостров Крим и оттогава поддържа военните действия в Донбас, а през февруари миналата година започна пълномащабно нахлуване в Украйна, декларира готовност за преговори, които според Москва не трябва да засягат окупираната украинска територия

Украйна многократно е заявявала, че мир ще бъде постигнат само когато Русия напусне всички окупирани територии, включително Крим.

"Истинският мир означава възстановяване на международно признатите граници на Украйна. Истинският мир означава безопасна родина за хората в украинския Крим, които са мишена", каза министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG