Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев подкрепя новите санкции срещу Москва, докато "най-ожесточените" битки продължават в Донецк


Украински военнослужещи карат танк към предните позиции на боевете близо до Бахмут, Украйна, март 2023 г.
Украински военнослужещи карат танк към предните позиции на боевете близо до Бахмут, Украйна, март 2023 г.

Украинският президент Володимир Зеленски настоя за необходимостта от затягане на санкциите срещу Русия, за да се сложи край на 14-месечната инвазия в Украйна. В същото време Киев иска повече боеприпаси, докато интензивните боеве продължават в областта Донецк в Източна Украйна.

През 2014 г. Русия окупира украинския полуостров Крим и оттогава поддържа военните действия в Донбас, а през февруари миналата година започна пълномащабно нахлуване в Украйна.

В редовното си видеообръщение късно в събота Зеленски каза, че координирането на усилията за наказване на Русия "е една от ключовите съвместни задачи за всички, които търсят по-бърз край на войната, по-бърза победа за нас". По думите му в момента допълнителните "пакети от санкции за Русия се разработват в детайли".

Европейският съюз работи върху своя 11-ти пакет от икономически и дипломатически санкции срещу Русия от началото на пълномащабното й нахлуване на 24 февруари 2022 г.

Украинските военни съобщиха в неделя, че "най-ожесточените" боеве в момента се водят над градовете Бахмут и Мариивка в Донецка област.

Местните власти в Харков казаха, че гражданската инфраструктура гори, след като най-малко пет руски ракети са ударили града и региона през нощта. Той е един от трите най-големи градове в Украйна и се намира в североизточната част на страната.

Областният управител на Харков Олег Синегубов написа в Телеграм, че руските бомбардировки с ракети С-300 и други оръжия са били насочени към града и областта.

Кметът на Харков Игор Терехов каза, че "пожар е избухнал в обект на гражданска инфраструктура в района на Новобавар поради ракетен обстрел" и "службите на спешната помощ работят на мястото".

Руските войски редовно обстрелват района на Харков отчасти поради близостта му до руска територия, откъдето идват много от бомбардировките.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че неговите сили са постигнали успехи в Бахмут, превземайки три блока в града, чието население преди войната беше над 70 000 души. В момента градът е опустошен от продължилата месеци руска офанзива.

Радио Свободна Европа (RFE/RL) не може независимо да потвърди претенциите на бойното поле от която и да е страна в райони на най-интензивни битки.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили каза, че основните усилия на Русия са съсредоточени върху настъпателни операции в районите на Бахмут, Мариивка и Авдиивка. Щабът добави, че руските "отбранителни операции" продължават на юг във и около Запорожие, където се намира окупирана атомна електроцентрала и Херсон.

През изминалото денонощие украинските сили са отбили 58 атаки. Щабът предупреди за възможността от ракетни и въздушни удари.

В петък Съединените щати казаха, че техните танкове "Ейбрамс", предназначени за Украйна, са на път за Германия за обучение на украински танкови екипажи. Други съюзници са поели нови ангажименти към Киев, стана известно след срещата на Контактната група в германската военна база Рамщайн в петък. Основно те са съсредоточени върху помощта за укрепване на украинската противовъздушна отбрана.

В неделя руското външно министерство съобщи, че експулсира неназован брой германски дипломати в това, което нарича "огледална" акция на необявен преди това ход на Берлин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG