Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ иска правителство без министри на ГЕРБ, каза Кирил Петков


Кирил Петков и Даниел Лорер, "Продължаваме промяната"
Кирил Петков и Даниел Лорер, "Продължаваме промяната"

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) не може да подкрепи правителство с първия мандат и не иска участие на министри от ГЕРБ-СДС в свое правителство, каза съпредседателят на партията Кирил Петков в неделя пред Нова телевизия.

ПП-ДБ беше втора на изборите на 2 април и има 64 депутати в Народното събрание. Победителката ГЕРБ е с 69. До връчване на мандата на втората политическа сила в парламента ще се стигне, ако първата не предложи състав на правителство в 7-дневен срок след връчването на първия мандат.

Петков каза още, че въпреки тези условия, партията иска да има правителство. "Нашите избиратели ясно казаха, че ние имаме мандат да действаме с политиките, които обещахме. Ние никога не сме обещавали, че ще има коалиционно правителство и няма как да се отметнем от тези си обещания", добави той.

По думите на Петков "ключът" е ПП-ДБ да предложат правителство на малцинството, а заедно с ГЕРБ-СДС да говорят по политики. "Според мен е много разумно, ако те искат да видят що за правителство ние ще предложим, да ни поканят на среща, на която ще отидем, каза Петков. На тази среща ще бъдат представени политиките и срокът, в който евентуалното правителство на малцинството може да функционира", добави той.

"Не е казано, че срокът трябва да е четири години. Срокът може да е до влизането на България в еврозоната и Шенген", каза той.

По-рано в неделя депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова каза пред бТВ, че според нея има шанс "петдесет на петдесет" за кабинет с първия мандат.

Преди близо седмица първите две парламентарни сили започнаха преговори за законодателна програма.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG