Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия засили атаките над Херсон. В Бахмут са загинали двама цивилни


Украински войник от трета отделна щурмова бригада стреля с гаубица D30 на фронтовата линия край град Бахмут на 23 април.
Украински войник от трета отделна щурмова бригада стреля с гаубица D30 на фронтовата линия край град Бахмут на 23 април.

Руските военни са засилили обстрела на контролираната от Украйна част от южната област Херсон, съобщиха Южните отбранителни сили.

По-рано в събота влиятелният американски Институт за изследване на войната (ISW) съобщи, че украинските военни в района са преминали река Днепър и са установили позиции на източния бряг. Ръководителката на пресцентъра на Отбранителните сили на Южна Украйна Наталия Хуменюк отрече пресичането вече да се е състояло и каза, че обстрелът в Херсон е "провокиран от гръмки изявления, които предшестват действителната реалност и изпреварват малко действията".

По информация на ISW руски военни блогъри "са предоставили достатъчно геолокационни кадри и текстови съобщения, за да потвърдят, че украинските сили са установили позиции на източния бряг на Херсонска област, макар и не в какъв мащаб или с какви намерения".

Съобщенията, че украинската армия е пресякла Днепър, засилиха очакванията, че Киев е на прага да започне дългоочаквана пролетна контраофанзива. Една от предполагаемите цели е да се прекъсне сухопътният коридор, който силите на Кремъл са създали между незаконно анексирания Кримски полуостров и Русия. Украинските военни отказаха да потвърдят или отхвърлят съобщенията. Владимир Салдо, назначеният от Москва ръководител на Херсонска област, също отрече.

В Бахмут са загинали още двама цивилни след руски обстрел през предходните 24 часа, съобщи в понеделник началникът на Донецката областна военна администрация Павло Кириленко, като добави, че други двама са били ранени. Украинските защитници продължават да държат стратегическите си позиции в Бахмут, каза високопоставен военен командир.

По-рано Русия съобщи, че е постигнала напредък в града, който е епицентър на ожесточена, продължаваща от месеци битка за контрол над източната част на Донецка област.

"Нанасяме удари по врага, често неочаквани за него, и продължаваме да държим стратегическите линии", написа в Телеграм Олександър Сирски, командир на сухопътните сили на Украйна. "Руснаците понасят тежки загуби, ние унищожаваме личния им състав и настъпателния им потенциал", добави Сирски.

Коментарите му дойдоха, след като в неделя руското министерство на отбраната съобщи, че руските сили са превзели два района в западната част на града. Евгений Пригожин, началник на руската наемническа групировка "Вагнер", твърди, че силите му контролират тези райони почти изцяло. Съобщенията не могат да бъдат проверени независимо.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG