Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Има такъв народ" не събра нужните подписи за референдум за президентска република


Слави Трифонов
Слави Трифонов

Организаторите на подписката за референдум за преминаване към президентска република не са успели да съберат нужния брой подписи. Това става ясно от публикация във Фейсбук от понеделник на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

На 24 януари инициативен комитет начело с Трифонов започна подписка за произвеждане на национален референдум за избори за Велико народно събрание, което да реши за промяна на формата на управление от парламентарна на президентска република.

"Събрахме 145 193 подписа от българските граждани - в България и навсякъде по света. Тези подписи са недостатъчни по сега действащия закон и сега такъв референдум няма да бъде иницииран. Трябваше да съберем 400 000 подписа", написа Трифонов.

Трифонов съобщи, че планира подобна подписка, през лятото на 2022 г., близо два месеца след като партията му се оттегли от управляващата коалиция с "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП.

В понеделник той написа още, че ИТН "ще работи упорито за промяна в закона за референдумите. Защото според нас пряката демокрация е истинският израз и форма на демокрация". По негови думи, "ако бяхме относително нормална държава", събраните подписи биха били достатъчни за инициирането на референдум.

През 2022 г. ИТН предложи да се промени прагът на валидността, при който решенията от допитването стават задължителни за Народното събрание. Конституционалисти казаха, че идеята е неприложима.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG