Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата пак поиска имунитета на Димитър Аврамов от ДПС


Димиитър Аврамов (с лице към камерата).
Димиитър Аврамов (с лице към камерата).

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор Иван Гешев да поиска от Народното събрание да свали имунитета на депутата от ДПС Димитър Аврамов.

Обвинението иска за пореден път разрешение от депутатите за продължаване на наказателното производство срещу народния представител. Той е привлечен към наказателна отговорност за търговия с влияние през 2019 г. Аврамов е обвинен, че през 2012 г. - тогава в качеството му на депутат от ГЕРБ, е поискал от бизнесмена Светослав Илчовски 220 000 лв,, както и право върху ползването на земеделските земи на ищеца.

В съобщението на прокуратурата се казва, че предложението за сваляне на имунитет е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към Софийската градска прокуратура. Обвинителният акт срещу Аврамов е внесен на 15.04.2019 г. от Специализираната прокуратура.

В Специализирания наказателен съд е образувано съдебно производство, като след закриването на съда разглеждането на наказателното производство е продължило в Софийския градски съд.

Продължаването на наказателното преследване срещу народния представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на самия Аврамов за сваляне на имунитета му.

Според държавното обвинение през юли 2012 г. Аврамов, в съучастие с бившия общински съветник от Плевен Методи Петков и В.Ц.Ч., е поискал 220 000 лв. от бизнесмена Светослав Илчовски, от когото е получил 100 000 лв., а отделно е поискал правото да ползва земеделска земя в Монтанско. Срещу това Аврамов е поел ангажимент да упражни влияние върху директорката на Областна дирекция „Земеделие“ Зорница Александрова във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.

Аврамов, който към онзи момент е депутат от ГЕРБ, е арестуван и изключен от партията, а по-късно става водач на листата на ДПС в Монтана. Оттогава на всички избори е избиран за народен представител от движението.

Главният прокурор вече поиска имунитета на друг народен представител от 49-ото Народно събрание. Това е Радостин Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България", който е разследван за заплаха срещу бившата депутатка от "Има такъв народ" Христинка Иванова. Двамата бяха съпартийци и част от парламентарната група на формацията на Слави Трифонов в 47-ото Народно събрание. Василев я напусна, а държавното обвинение разследва дали е заплашвал Иванова да направи същото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG