Връзки за достъпност

Извънредни новини

Армията и паравоенните обявиха временно примирие в Судан


Испания евакуира дипломатическия си персонал и граждани с военни самолети.
Испания евакуира дипломатическия си персонал и граждани с военни самолети.

Враждуващите страни в Судан са се споразумели за тридневно прекратяване на огъня, което започва в полунощ местно време. Това съобщи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

До вторник сутринта споразумението до голяма степен се спазваше, въпреки че има съобщения за продължаваща размяна на огън от столицата на страната, съобщи Би Би Си.

Това е четвъртото съобщение за прекратяване на огъня за девет дни на сражения, като предишните примирия не бяха спазени.

Сраженията между суданската редовна армия и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) избухнаха на 15 април, след като командирът на СБП генерал Мохамед Хамдан Дагало разпръсна бойците си из цялата страна, което армията възприе като заплаха.

Конфликтът е резултат от конфронтация между командващия армията и фактически държавен глава генерал Абдел Фатах ал-Бурхан и генерал Мохамед Хамдан Дагало.

Въпреки че мащабът на сраженията е намалял, в столицата Хартум и съседните градове все още се чува стрелба.

Блинкен съобщи само, че след 48-часови преговори е постигнато споразумение за прекратяване на огъня с паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) и редовната армия. Ройтерс пояснява, че САЩ и Саудитска Арабия са посредничили в преговорите.

"Силите за бърза подкрепа" заявиха, че след началото на примирието самолети от въоръжените сили на страната са продължили да летят над Хартум в нарушение на условията на споразумението. Суданската армия заяви, че ще спазва примирието, ако то се спазва и от СБП.

СБП потвърди думите на Блинкен, като излезе с изявление, че е готова за пълно прекратяване на огъня. Два часа след като Блинкен обяви началото на примирието, суданската армия също заяви в своята Фейсбук страница, че възнамерява да го спазва.

Най-малко 400 души бяха убити в боевете, които избухнаха в Судан на 15 април.

Заради сраженията жителите на суданската столица Хартум са принудени да останат предимно на закрито и им липсват храна и вода. На някои места водопроводът е повреден и много жители на Хартум е трябвало да отидат за вода до река Нил.

Примирието, ако бъде спазено, ще позволи на цивилните да напуснат града. Освен това чуждите държави се надяват да могат да евакуират гражданите си от Судан.

В Хартум интернет напълно липсва от неделя вечерта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG