Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгаргаз" очаква цената на природния газ да намалее с 18% от май


Директорът на "Булгаргаз" Деница Златева съобщи, че се очаква още по-ниска цена за юни
Директорът на "Булгаргаз" Деница Златева съобщи, че се очаква още по-ниска цена за юни

Очаква се природният газ да поевтинее с над 18% от следващия месец, съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) във вторник.

"Към днешна дата очакваме цената през месец май да бъде около 79-80 лв. на мегаватчас", уточни тя.

Цената за април е 98 лв. В началото на месеца разчетите на "Булгаргаз" бяха за по-малко понижение - с 8%, но сега прогнозата е коригирана още надолу.

По думите на Златева, макар да има доста време до внасяне на прогнозната цена за юни, се очаква тя да е с около 3-4% под тази за месец май.

Окончателното си заявление за цените за следващия месец "Булгаргаз" ще внесе на 1 май, когато се очаква и те да бъдат утвърдени от енергийния регулатор.

Цена от 80 лева на мегаватчас е съотносима с котировките на нидерландската борса TTF, които през април се движат на нива под 45 евро за мегаватчас. TTF е референтна за калкулациите и сделките на "Булгаргаз".

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че в краткосрочен и дори в средносрочен план тенденцията за намаляване на цената ще се запази, "защото европейските енергийни борси за природен газ показват стабилност, устойчивост и освен това са запълнени в сериозна степен европейските газови хранилища".

На въпрос има ли основание в България да се притеснява от високи цени за топлинна енергия, той отговори отрицателно.

"Истина е, че ако разгледаме цените на природния газ във втората половина на миналата година, сега е значително по-ниска и Комисията ще се произнесе с решение, което в много голяма степен ще удовлетворява желанието на потребителите на топлинна енергия", добави той.

Той отбеляза, че трябва да се отчете и инфлацията в страната, но в никакъв случай няма да има драстично повишаване на цената на топлинната енергия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG