Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партиите осъдиха арменския геноцид. ДПС почете всички жертви "в историята на човечеството"


Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ (горе) влиза в пленарната зала.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ (горе) влиза в пленарната зала.

Повечето партии в 49-ото Народно събрание осъдиха в свои декларации геноцида над арменците (1915-1922) в Османската империя в сряда. Поводът беше, че през 2015 г. парламентът реши 24 април да бъде Ден за възпоменание на жертвите.

В тогавашното решение на депутатите обаче по лично настояване на бившия премиер Бойко Борисов не беше записана думата “геноцид”, а определението “масово изтребление”.

Жертвите на арменския геноцид бяха почетени в сряда от групите на “Възраждане”, “Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ), БСП, ГЕРБ и “Има такъв народ” (ИТН).

Единствено ДПС не спомена конкретно арменския народ, а призова на 24 април да бъдат почитани всички жертви “в историята на човечеството”.

Депутатите от движението на Ахмед Доган се противопоставиха срещу решението за осъждане на арменския геноцид и през 2015 г., когато напуснаха пленарната зала при гласуването. Тогавашното решение беше прието по предложение на “Атака”.

“Нуждаем се от съединение и обединение. Нека избягваме популизма и противопоставянето и да се придържаме към национално-отговорното поведение. Не трябва да има популистка употреба на един исторически момент. Това осквернява паметта на жертвите”, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в сряда.

По време на прочитането на своите декларации от ПП-ДБ и ГЕРБ направиха паралел между арменския геноцид и военната инвазия на Русия в Украйна. От “Възраждане” и БСП не споменаха войната в изявленията на своите представители.

Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично от Османската империя в края на XIX век. Между 1895 и 1921 г. са избити 1 543 271 мъже, жени и деца, много други са изселени. Геноцидът се описва също и с арменската дума агхет, която означава “невъобразимо престъпление” или “голяма катастрофа”.

Факли в Ереван в памет на жертвите на арменския геноцид
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG