Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външният министър съобщи за "безпрецедентно увеличаване" на руските хибридни атаки


Министърът на външните работи Николай Минков
Министърът на външните работи Николай Минков

Служебният външен министър Николай Милков каза, че има безпрецедентно увеличаване на руски хибридни атаки, насочени към България.

Това бяха част от думите му при откриването на конференцията „Отговор на предизвикателствата във фрагментиращата се архитектура на сигурност: Противодействие на руските хибридни дейности“, организирана от Софийския форум за сигурност.

"Паралелно с руските агресивни военни действия сме изправени пред безпрецедентно увеличаване на различните хибридни атаки, насочени към подкопаване на устойчивостта на България и оттам на нашите демократични ценности и процеси", каза Милков, цитиран от БТА.

Той говори открито за тази опасност на фона на постоянната позиция на премиера Гълъб Донев и президента Румен Радев, назначил служебното правителство, че не трябва да бъде изпращана военна помощ за Украйна за войната, която Русия води с нея вече повече от година.

В началото на април в Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили на България за 2022 г. се говореше за руски кибератаки "в съчетание с други хибридни действия, мащабни дезинформационни кампании и опити за провокиране на социално недоволство и миграционни процеси, диверсии и саботажи". Това беше описано като заплаха за национална сигурност.

В доклада на ДАНС за 2021 г. също се казваше, че Русия заплашва националната сигурност на България със започната от средата на 2021 г. мащабна хибридна кампания, целяща прекратяване разширяването на НАТО на изток и запазване на руското влияние в съседни държави.

Според външния министър "руската агресия, която се осъществява в непосредствена близост до границите на България, представлява грубо нарушение на международния правов ред и нанесе сериозен удар върху съществуващата архитектура на международна сигурност".

По думите му това е довело до значими последици за обществено политическия живот – включително и в България.

Милков добави, че "Русия използва пълен арсенал от хибридни похвати, инструментализиране на енергийните и основните хранителни доставки и кибердейности на контрол върху чувствителни технологии". Също така, според него, има "безпрецедентно засилване на пропагандата, насочена към вътрешнополитическа дестабилизация – провокиране на недоволство и намаляване на солидарността с Украйна".

Милков отбеляза, че всичко това е довело до фундаментално променена среда за сигурност и принудило НАТО и ЕС да предприемат определени реакции. Той посочи, че 2% от БВП разходи за отбрана вече се приема като минимум в Алианса, а през следващата година България ще постигне този праг на военни разходи.

"Дебатът се инструментализира, елементаризира, използва се за краткосрочни и непосредствени политически дивиденти. Това отваря възможността за повече и по-зловредни хибридни влияния, когато такива са налице", каза още Николай Милков.

Според министъра нещата силно са се задълбочили през последните две години, през които се намираме в постоянна предизборна ситуация. По думите му се дълбаят се разделителни линии, които не съществуват така, както се описват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG